Ce nu cred americanii
După mai mult de un deceniu de război în Irak și Afganistan, americanii nu cred că Statele Unite și-au atins obiectivele în aceste țări. Aproximativ jumătate dintre americani (52%) spun că SUA nu a reușit în mare parte să își atingă obiectivele în Afganistan, în timp ce 38% declară că a reușit în mare parte. Opiniile despre războiul american din Irak sunt practic la fel: 52% spun că Statele Unite nu a reușit, în mare parte, atingerea obiectivelor sale de acolo, în timp ce 37% susţin că au reușit în mare parte.
Sondajul a fost realizat la nivel național, de către Centrul de Cercetare Pew și ziarul USA Today , între 15-19 ianuarie. Au participat 1504 adulţi, fiind identificate mai multe opinii pozitive despre decizia inițială de a lua măsuri militare în Afganistan, decât despre supoziţia că Statele Unite și-au atins obiectivele.
Aproximativ jumătate dintre intervievaţi ( 51 % ) susţin că decizia de a folosi forța militară a fost una justă, în timp ce 41 % afirmă că a fost o hotărâre greșită . Cu toate acestea, ponderea celor care susţin că războiul a fost o decizie corectă a scăzut cu cinci puncte din noiembrie ( de la 56 % ) și 13 puncte, faţă de situaţia din ianuarie 2009 ( 64 % ), cu puțin timp înainte ca Barack Obama să preia mandatul de preşedinte.
Deciziile de a utiliza forța militară în Irak și Afganistan continuă să atragă un sprijin majoritar în rândul republicanilor . Prin contrast, opiniile democraților sunt împărțite în mod egal, referitor la faptul dacă a fost bine sau rău, pentru SUA, să utilizeze forța în Afganistan, dar o majoritate covârșitoare a democraţilor nu este nici azi de acord cu decizia de a folosi forța în Irak .
Cu toate acestea, nu există diferențe semnificative în opiniile partizane, privind aprecierea modului în care Statele Unite și-au atins obiectivele sale în Irak și Afganistan . Mai puţin de jumătate din republicani , democrați și independenți spun că SUA a reușit, în cea mai mare parte, realizarea obiectivelor sale, în Afganistan şi Irak .