America revine în forţă, în Europa

Conform Agenţiei France-Presse, prima dintre cele patru nave americane destinate scutului balistic al NATO, a sosit în portul spaniol Rota, noua locaţie a distrugătorului Donald Cook – cel din imaginea de mai sus. Acolo va acţiona ca o platformă de lansare a interceptoarelor rachetelor inamice, dar va executa şi alte misiuni utile Alianţei Nord-Atlantice, pe planul securităţii maritime.

Alte trei distrugătoare Aegis vor sosi în Europa, în următorii doi ani, tot ca elemente ale scutului antirachetă. După cum se ştie, scutul are menirea de a proteja comunitatea euroatlantică, îndeosebi Europa, de posibile atacuri cu rachete nucleare, din partea unor state precum Iranul.

Rusia îşi menţine opinia că sistemul anti-rachetă al NATO îi amenință direct securitatea, iar Statele Unite insistă asupra faptului că temerile Moscovei sunt nefondate.

Navele de tip Aegis vor funcționa în tandem cu alte sisteme spațiale, sau dispuse în teren, pentru a monitoriza eventuale lansări de rachete ostile și apoi, la nevoie, pentru a le distruge.

Este prima mutare strategică avansată a administraţiei Obama, după deciziile de retragere a trupelor americane din Irak, acum din Afganistan, de neintervenţie în Siria şi de dialog cu Iranul.

Chiar dacă nu va avea alte efect imediate, la Moscova s-a luat act că SUA are încă un dispozitiv militar extrem de mobil, cel mai puternic de pe mapamond, ale cărui calităţi certificate sunt forţa, supleţea, capacitatea disuasivă şi adaptarea rapidă la situaţiile neobişnuite.

Iar acestea nu trebuie deloc ignorate, la Kremlin.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~