“OITUZ – A TREIA POARTĂ DE FIER A MOLDOVEI”

Într-o vreme în care prezentul – marcat de anexarea manu militari a peninsulei Crimeea, de doborârea unui avion asiatic de pasageri şi de luptele din estul Ucrainei – naşte îngrijorări fireşti, iar viitorul comunităţii euroatlantice – reproiectat la Summitul NATO, din Marea Britanie – implică măsuri defensive suplimentare, o incursiune în trecut, în urmă cu 97 de ani, este comparabilă cu ceea ce aliaţii noştri americani numesc lecţii de învăţat.

Valabile ieri, ca şi azi.

Atunci, în anul 1917, Armata a 2-a română, de sub comanda generalului Alexandru Averescu, angajată în operaţia de la Mărăşeşti, după reuşita de la Mărăşti a avut parte de o nouă confruntare, cu trupele germane şi cele austro-ungare, în bătălia de la Oituz.

Cum erau atunci militarii români?

În inferioritate numerică, dar pe pământul ţării lor!

Ei acţionau pe un teren deloc facil luptelor cu un agresor teoretic superior, sigur de victorie.

Românii demonstrau un devotament faţă de patrie ce a suprins inamicul, uimit de capacitatea lor de a lupta îndârjit, zi şi noapte, cu şi fără muniţie, la baionetă, non stop, cu un spirit de sacrificiu care demobiliza trupele imperiale.
Inamicul era pur şi simplu stupefiat de temeritatea românilor de a porni la contraatac, chiar şi atunci când raportul de forţe le era defavorabil.

La Oituz, ca şi la Mărăşeşti şi Mărăşti, s-a schimbat în bine cursul istoriei românilor, cele trei victorii facilitând parcurgerea ulterioară a căii reîntregirii naţionale, până la momentul unic, de la 1 Decembrie 1918, cel al consolidării României în graniţele sale naturale, istorice.

Oituz a fost doar una dintre cele trei porţi ale Moldovei rămasă închisă inamicului cotropitor.
Dar numai la Oituz lipseşte un monument pe măsura eroismului ostaşilor căzuţi la datorie!

Un monument în favoarea căruia pledează protagoniştii acestui periplu, mai degrabă emoţional, pe tărâmurile unde s-a murit pentru Patrie, pentru Onoarea de a fi militar român, pentru neatârnarea ţării, care avea dreptul la propria identitate europeană.

Ieri, ca şi azi.

Duminică, 3 august, cu sprijinul talentaţilor conaţionali Mihai Niculae şi Alexandra Giorgiana Mathias am terminat montajul documentarului “OITUZ – A TREIA POARTĂ DE FIER A MOLDOVEI”, care va fi vizionat de locuitorii din localităţile Oituz şi Tg. Ocna, la festivităţile organizate la mijlocul lunii august, cu prilejul comemorării eroilor români care au spus imperialilor agresori: “PE AICI NU SE TRECE!” Şi nu s-a trecut.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~