Năpasta morţii adusă de insurgenţii Statului Islamic în Irak

Un cititor, altfel bine intenţionat, m-a întrebat cine a autorizat intervenţia de acum a americanilor în Irak. Nedumerirea sa, generată, probabil, de o informare unilaterală, m-a determinat să parcurg o depeşă a agenţiei Reuters, datată 10 august.

Conform corespondenţei menţionate “militanții Statului Islamic au ucis cel puțin 500 de membri ai minorităţii Yazidi, din Irak, îngropând pe unii dintre ei – inclusiv femei şi copii, încă în viață! – în jurul oraşului Sinjar și luând cu ei sute de femei ca sclave” după cum preciza ministrul irakian, însărcinat cu supervizarea respectării drepturile omului – Mohammed Shia al-Sudani.

Avansarea combatanţilor Statului Islamic, bine echipaţi, dotaţi cu tehnică de luptă modernă, plătiţi suficient pentru a fi loiali până la moarte, a generat primele raiduri aeriene ale avioanelor de vânătoare bombardament americane, care au revenit în Irak, la nici trei ani distanţă de la retragerea forţei expediţionare a SUA.

Președintele Barack Obama a declarat, sâmbătă, că atacurile aeriene americane au distrus depozite de armament ale Statului Islamic, care a cucerit şi controlează teritorii din nordul Irakului de mai bine de opt săptămâni.

Președintele regiunii kurde Masoud Barzani a cerut aliaților săi să trimită arme pentru a ajuta forțele sale să respingă ofensiva militanților islamici care au venit de la baze de antrenament stabilite pe teritoriul sirian.

De altfel, pe timpul unei vizite efectuate de ministrul francez de externe, Laurent Fabius, Barzani a declarat: “Noi nu ne luptăm cu o organizație teroristă, ne luptăm cu un stat terorist.”

După cum a precizat agenţia de presă Associated Press, un ultimatum al extremiştilor a expirat la mijlocul zilei de 10 august, pentru 300 de familii din comunitatea Yazidi – adepți ai unei religii influențată de Zoroastrismul din Persia antică – somaţi să se convertească la Islam sau să moară.

Anterior, aeronave militare ale SUA au paraşutat pachete cu hrană, pentru zeci de mii de Yazidis aflaţi în apropierea Muntelui Sinjar, căutând acolo un refugiu, în faţa năpastei morţii aduse de insurgenţii islamici.

Tot Associated Press afirmă că la Vatican, Papa Francisc a ţinut o rugăciune pentru victimele conflictului din Irak, pe timpul căreia a spus că deplânge soarta a:“Mii de oameni, printre care mulți creștini, expulzați brutal din casele lor, a copiilor care mor de foame și de sete, a femeilor răpite, a oamenilor masacrați şi violența de orice fel”.

În mod paradoxal, chiar dacă ministrul externe al Franţei, Laurent Fabius, a recomandat, ca şi preşedintele Obama, formarea unui guvern irakian de unitate naţională, astfel încât toţi irakienii să se simtă reprezentaţi în acest executiv, soluţia nu este aceasta.

Chiar dacă este criticat pentru că a acceptat un al treilea mandat consecutiv, premierul Nuri al-Maliki ştie că minoritatea sunită, care susţine acum Statul Islamic creat artificial în nordul Irakului, se supune doar celui mai puternic, cum era pe vremuri preşedintele Saddam Hussein. Un dictator care i-a folosit pe suniţi pentru a domina pe şiiţi şi pe kurzi.

Faptul că militanţii islamici sunt acum la o jumătate de oră distanţă de Arbil, capitala zonei kurde din Irak sugerează ce confruntări militare dure vor avea loc în zilele următoare.

Vrând-nevrând, tot mai multe state arabe şi aliaţi europeni se uită spre Casa Albă.

Numai că Obama nu mai este acolo, ci se recreează departe de Washington D.C., reflectând la cele 2 trilioane de dolari cheltuiţi pe timpul campaniei SUA în Irak.

Televiziunile americane transmit deja opinii ale veteranilor din Irak, care cer, în esenţă, ca Statele Unite să nu lase Irakul pradă insurgenţei fanaticilor, sângeroşilor combatanţi ai Statului Islamic.

Cu privire la acest subiect, Moscova tace. Şi aşteaptă…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~