Vara lui Putin

Postul de televiziune CNN a transmis azi, 12 august, imagini cu camioanele vopsite în alb,

ale convoiului oficial declarat umanitar de Rusia, care este prevăzut de Kremlin ca să vină în sprijinul populaţiei afectate de conflictul armat dintre militarii ucraineni şi separatiştii rusofoni.

Raportul de forţe, între militarii ucraineni şi trupele ruse dislocate la graniţa cu Ucraina este, aparent, de 1-1.

Adică 45.000 de militari ucraineni versus tot atâţia combatanţi ai Forţelor Armate Ruse.

Diferenţa specifică însă o asigură cei 15.000 de cetăţeni ai Rusiei aflaţi deja pe teritoriul răsăritean al Ucrainei, nu în vizită, nu ca să planteze flori, nici să facă unele cumpărături, ci echipaţi şi înarmaţi ca pentru lupta de rezistenţă, dusă zi şi noapte, în localităţi, pe căi de acces, într-un tăvălug distrugător, care costă viaţa multor cetăţeni ai Ucrainei, localnici în zonele afectate de Operaţiunea Antiteroristă, ordonată de Kiev.

Este timpul să ne obişnuim cu un nou termen: Forţa Rusă de Impunere a Păcii.

Evident în Ucraina.

Dacă ne uităm pe agenda preşedintelui rus, acesta cheamă acum, rând pe rând, la Moscova, pe unii dintre omologii fostelor state sovietice, interesaţi, mai degrabă forţaţi, să aleagă apartenenţa la Uniunea Vamală şi la Uniunea Euroasiatică, precum preşedintele Kârgâstanului, Almazbek Atambayev, care a fost oaspetele lui Putin, pe 11 august, la Soci.

Iată un fragment, sugestiv, deloc surprinzător, din dialogul celor doi… ţarul rus şi… guvernatorul de facto al Kârgâstanului:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin:

Prieteni şi colegi,

Este o mare plăcere să vă văd din nou, la Soci, acum, și să discutăm probleme curente.

Avem multe planuri. Pe partea rusă, ne-am uitat împreună pe întreaga noastră agendă. Avem planuri mari de investiții, în special în sectorul energetic, precum și planuri pentru dezvoltarea cooperării în alte sectoare. Am fost de acord cu o privire înapoi, în timp, pentru a examina starea progresului în aceste domenii diferite.

Sunt foarte bucuros că am această ocazie. Bine aţi venit!

Preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev:

Vă mulțumesc, domnule Putin. Sunt, de asemenea, foarte fericit, cu adevărat mulțumit, de a avea această șansă de a vă întâlni.

Vreau să spun încă o dată că Kârgâzstan este ferm în intențiile sale de a dezvolta în mod constant și de a activa relațiile noastre cu fraterna Rusie, aliatul nostru strategic.

Cred că vom avea dificultăți de-a lungul acestui drum, dar dacă suntem serioși cu privire la planurile noastre, putem rezolva multe probleme repede. Una dintre aceste probleme, cum vă amintiți, este că, așa cum am spus, sperăm să aderăm la Uniunea Vamală și Uniunea Economică Eurasiatică, până la sfârșitul acestui an.

Dacă există o dorință reciprocă și un sprijin real, Kârgâzstan va pune toate eforturile în această lucrare. Cred că, cu ajutorul lui Dumnezeu, totul va fi bine.

Dialog purtat evident în limba imperială, rusă.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~