ZECE FULGERE CEREBRALE

1. Drama preşedintelui este aceea de a nu se fi trezit, încă, din perplexitatea celui care s-a pomenit alesul serviciilor, pardon, al votanţilor, din nou păcăliţi.

2. Drama premierului este aceea de a fi primit garanţia, de peste Ocean, că rămâne la timona executivului, dar nu ştie până când.

3. Drama unor miniştri este simplă, deoarece nu au siguranţa zilei de mâine.

4. Drama unor secretari de stat este că deşi îşi clamează public neutralitatea politică, practic vor fi curând un simplu ştergător, nu de parbriz, ci de picioare, pentru cine i-a numit acolo doar pentru a executa, întocmai şi la timp, prostioarele unor decidenţi, evident trecători.

5. Drama unor militari, cu gradele şi funcţiile mai mari decât visau sau meritau, este că nu au şi nu vor avea curajul să se bată pentru drepturile profesioniştilor din subordine, care, în afară de salarii, mai au nevoie şi de o tehnică de luptă performantă.

6. Drama unor ofiţeri acoperiţi este că încearcă, unii cu disperare, alţii cu egoism, alţii inconştient, ca să fie ceea ce nu pot deveni, voci credibile în spaţiul public, chiar dacă sunt proiectaţi nemeritat, pe micul ecran, unde cad în admiraţia propriilor inabilităţi umane.

7. Drama celor care suferă de boala prezidiilor este să descopere că ţinând, cu dinţii, de funcţii aiuritoare, devin, pe zi ce trece, doar preşedinţii unor grupuri tot mai mici, diminuate de aroganţă, pofta puterii fără limite, dorinţa unor mandate fără relevanţă… decât în schiţa de biografie liber convertibilă.

8. Drama unor personaje, care au tot făcut “Aferim!” în faţa şefilor, este că în afară de nişte reprezentări palide, peste hotare, pe diurne profitabile, în ţară ei nu contează în ecuaţia societăţii civile, iar la nivelul ierarhiei statale, unde sunt favorizaţi doar ca simpli soldăţei, au un statut ca vai de ei.

9. Drama mediocrilor este că nu au curajul să rămână în pielea propriei personalităţi, cu luminile şi umbrele ei, ci aleargă după pielea ursului din pădure, cu convingerea că măcar efortul lor va fi remarcat.

10.Drama milioanelor de români, de bună credinţă, este că ştiu, simt, văd, înţeleg că sunt manipulaţi, de dimineaţa până seara, şi preferă să se mulţumească cu condiţia oilor închise preventiv în ţarc, chiar dacă este o zi luminoasă şi lupii sunt departe…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~