VIDEO: Mullah Mohammad Mansoor Akhtar, un luptător, nu un adept al tratativelor cu oficialii de la Kabul

Noul lider al talibanilor afgani a făcut primul său anunţ public, chemând la unitatea membrilor grupului terorist, în timp ce a promis să-și continue campania pe întreg teritoriul Afganistanului. “Noi ar trebui să păstrăm unitatea noastră, trebuie să fim uniți”, a declarat Mullah Mohammad Mansoor Akhtar, într-un mesaj difuzat sâmbătă.

Anterior, joi, talibanii au confirmat că fostul lor lider lor, Mullah Mohammad Omar, a murit și că ei l-au ales pe Mansoor ca succesor al său. “Aceasta este o mare responsabilitate pentru noi. Aceasta nu este lucrarea unuia, a două sau trei persoane. Sarcina este pentru noi toți, ca să continuăm” cu campania, a precizat Mansoor.

Mesajul audio, de 30 de minute, a inclus, de asemenea, comentarii cu privire la negocierile de pace cu guvernul afgan. Talibanii au amânat discuțiile programate pentru vineri, în Pakistan, după ce moartea celui ce a fost Mullah Omar a devenit publică miercuri. Autorităţile din Kabul au anunţat moartea lui Mullah Omar miercuri, spunând că liderul aparent retras era mort din aprilie 2013.

La nivelul acestor informaţii două lucruri par a fi conturate. Primul fiind încăpăţânarea emisarilor talibani de a susţine, la negocieri, că ei doar transmit voinţa lui Mullah Mohammad Omar. Context în care oficialii din Kabul au devoalat acum ceea ce presa americană semnala din anul 2013. Al doilea aspect este forţarea, prin anunţul morţii lui Omar, a dezvăluirii şi confirmării succesorului său, cu o identitate clară. Mansoor fiind, probabil, la conducerea talibanilor de la momentul morţii lui Omar. Ipoteză plauzibilă de vreme ce Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor a confirmat, vineri, faptul că Mansoor este noul lider, în condiţiile când acesta a fost un prieten apropiat şi de încredere al lui Omar. Mansoor este o mănuşă aruncată noului preşedinte al Afganistanului, de cei care nu doresc să renunţe la lupta armată, având drept ţel, deloc realizabil, revenirea talibanilor la conducerea statului afgan.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~