PERSPECTIVA APARIŢIEI UNUI STAT KURD exasperează Ankara

Comunitatea euroatlantică era cu ochii pe situaţiile existente la nord de Marea Neagră – prin agresiunea militară a Rusiei, în Ucraina -, precum şi pe cea apărută la nord de Marea Mediterană – unde valul de emigranţi africani a pus în dificultate Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie -, când două noi focare de instabilitate au alertat Occidentul: dezechilibrul financiar al Greciei şi reacţia militară a Turciei, contra kurzilor.

Chiar dacă zilele de mare incertitudine privind viitorul Greciei, în Uniunea Europeană, par a fi trecut, economistul american James Galbraith, care a fost unul din consilierii ex-ministrului de finanţe grec Yanis Varoufakis, a dezvăluit jurnalistului german Holger Stark că a existat un plan, iniţial secret, de revenire, în statul grec, la moneda naţională, drahma.

Deşi a avut cuvinte frumoase la adresa ministrului german de finanţe, Wolfgang Schäuble, James Galbraith a precizat că angajamentele economice şi imperativele politice ale oficialului menţionat, din guvernul de la Berlin, au fost incompatibile cu necesităţile stringente ale economiei Greciei.

Conform opiniei lui Galbraith, nici Schäuble nu are convingerea că ultima înţelegere dintre Grecia şi Uniunea Europeană este una bună, de durată. De altfel, Germania a estimat luni, 10 august, 2015, că este extrem de important ca acordul acum negociat între Grecia şi creditorii săi, privind un al treilea program de ajutor să fie unul exhaustiv, înainte de a fi finalizat rapid.

În acest sens, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a insistat pe faptul că “exhaustivitatea devansează rapiditatea.”

Momentan, Parisul nu a reacţionat, dar dosarul grec a devoalat şi confirmat diferenţe de apreciere între poziţia preşedintelui Franţei şi aceea a cancelarului Germaniei, în soluţionarea viabilităţii viitoare, din punct de vedere financiar, a Greciei.

Pe de altă parte, Turcia, care a bombardat succesiv poziţii ale luptătorilor kurzi – generând aproape patru sute de victime, din rândurile acestora, în raidurile aeriene efectuate de frica apariţiei unui stat kurd, prin unirea teritoriilor locuite de aceştia în Siria, Irak, Iran şi pe teritoriul turc, proiect aflat pe masa unor cancelarii occidentale deloc insignifiante – se vede confruntată cu atacuri neaşteptate, precum cel efectuat asupra consulatului american, din Istanbul, din dimineaţa zilei de 10 august 2015.

Grecia este un stat membru al NATO şi încă al Uniunii Europene. Turcia este o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, nu şi a UE.

CITIŢI MAI MULT AICI!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~