LA PARIS, PE 2 OCTOMBRIE, ÎNTÂLNIREA LUI PUTIN CU MERKEL, HOLLANDE ŞI POROŞENKO

Miercuri, 9 septembrie, la ora 23.05, Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cu președintele Republicii Franceze, François Hollande și cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko.

PUTIN

Conform comunicatului difuzat de administraţia prezidenţială rusă, cei patru lideri au avut o discuție detaliată privind soluționarea crizei din sud-estul Ucrainei, luând în considerare rezultatele reuniunilor din 8 septembrie ale Grupului de Contact și ale subgrupurilor de lucru din Minsk. Ei au reiterat importanța implementării stricte a Acordurilor de la Minsk, din 12 februarie.

Politicienii au salutat menținerea armistițiului în sud-estul Ucrainei. Retragerea tancurilor şi a sistemelor de artilerie pe întreaga linie de contact ar promova obiectivul deescaladării situației și ar crea condiții pentru redresarea economică în regiunea Donbas. A fost exprimată speranţa conform căreia coordonarea și executarea unui acord relevant va fi finalizat cât mai curând posibil.

O atenție deosebită a fost acordată punerii în aplicare a dispozițiilor politice ale acordurilor de la Minsk, în primul rând realizarea unei reforme constituționale în Ucraina, inclusiv legiferarea unui statut special pentru Donbas, precum și organizarea alegerilor locale și adoptarea unei legi cu privire la amnistie. În acest sens, Vladimir Putin a subliniat încă o dată necesitatea de a se stabili un dialog cu drepturi depline, direct, între autoritățile de la Kiev și reprezentanții din sud-estul Ucrainei. Cu alte cuvinte, de la egal la egal, între oficiali ai statului ucrainean şi reprezentanţi ai republicilor separatiste rusofone.

Discuția a abordat şi aspectele legate de aprovizionarea cu gaze rusești a Ucrainei.

Liderii au convenit să continue conlucrarea activă, în formatul Normandia, care include discuții la nivelul miniştrilor de externe, pe 12 septembrie, în Berlin, precum și o întâlnire între cei patru lideri politici menţionaţi, la 2 octombrie, la Paris.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~