Retorica de la Damasc

Miercuri, 9 septembrie, Philip Hammond – în imaginea de mai jos -, şeful diplomaţiei britanice, a declarat că Marea Britanie va avea o abordare pragmatică privind o posibilă tranziţie la Damasc.

H.

Afirmaţia şefului diplomaţiei britanice constituie o reiterare a principiilor convenite la Geneva, în anul 2012, pentru încheierea războiului din Siria.

Mai concret, Londra susţine că actualul preşedinte al Siriei, Bashar Assad ar trebui să conducă un guvern de tranziţie, cel mult şase luni înainte de a preda puterea.

Practic, gestul ministrului britanic de externe este unul de sprijin indirect pentru demersul telefonic, din aceeaşi zi, al şefului diplomaţiei americane, la ministrul de externe rus, al cărui mesaj a fost ca Rusia să nu intervină militar în Siria.

SIRIA

Numai că la Damasc – marcat cu roşu, pe harta de mai sus – este mai puternică, acum, vocea…Rusiei.

Dovada fiind replica de joi, 10 septembrie, 2015, a lui Omran Zoubi, ministrul sirian al informaţiilor, care a întrebat, retoric:

”Cine îi dă secretarului britanic de externe dreptul de a decide pentru sirieni cât timp ar trebui să rămână la putere preşedintele lor?”

Asta reaminteşte afirmaţia sarcastică a lui Vladimir Putin, care se întreba – la o conferinţă internaţională, cu sala plină, el fiind pe podium, în dialog cu moderatorul – cine îi dă dreptul lui Barack Obama să îi judece pe alţii…

Nu doar Rusia, ci şi Iranul consideră că actualul preşedinte al Siriei, Bashar Assad, este singura autoritate legitimă pe tărâm sirian.

La momentul acestui comentariu, după cum stau lucrurile, SUA, Germania şi Marea Britanie – dincolo de declaraţii care semnalează Moscovei că nu agreează sprijinul militar al Rusiei pentru actualul regim de la Damasc – au pierdut, de facto, rolurile anterioare, de jucători geopolitici, în această zonă.

Iar Federaţia Rusă manifestă siguranţa pe care a afişat-o şi pe timpul anexării manu militari a peninsulei Crimeea.

Până la terminarea mandatului actualului preşedinte al SUA, Vladimir Putin ne va mai surprinde şi cu alte mişcări imprevizibile, iar cancelariile occidentale probabil că doar vor protesta. Anemic.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~