ZIUA DE LUNI a ambasadorului rus în Polonia

Luni, 28 septembrie, 2015, cu câteva ore înainte de întâlnirea de la New York, dintre preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin, ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, este aşteptat la sediul Ministerului polonez de Externe, pentru a da unele explicaţii.

Motivul este afirmaţia acestui ambasador rus, făcută într-un interviu difuzat de o televiziune, conform căreia invadarea Poloniei, de trupele sovietice, concomitent cu cele naziste, ar fi fost un act justificat de…auto-apărare.

Deşi se cunoaşte azi că a fost rodul înţelegerii dintre doi dictatori, Stalin şi Hitler, fiecare considerând invadarea teritoriului polonez doar ca o înţelegere de moment, înaintea confruntării decisive, dintre armatele Moscovei şi Berlinului, pentru supremaţia vizată în Europa.

Ministerul de Externe al Poloniei declara sâmbătă că ambasadorul “subminează adevărul istoric” și pare a încerca să justifice crimele staliniste.

Agenţiile de presă Associated Press și Reuters nu fac vreun pronostic, dacă diplomatul rus va da sau nu curs invitaţiei la sediul ministerului polonez menţionat.

Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna a declarat sâmbătă că: “Ambasadorul rus va fi chemat la ministerul de externe luni, astfel că această problemă va fi clarificată de către un reprezentant al Ministerului de Externe”.

Şi Ministerul Afacerilor Externe al României a procedat la fel cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, după declaraţiile aiuritoare ale unor polcovnici, privind înfiinţarea unei brigăzi la nord-vest de Cernăuţi, pentru apărarea Bucovinei de nord de…intenţii cotropitoare ale României.

Ambasadorul ucrainean a venit la ministerul român amintit, a ascultat neutru pe interlocutorii săi, diplomaţi români, şi nu a dat nicio explicaţie de interes public.

Ziua de luni a ambasadorului rus la Varşovia va fi una interesantă, mai ales că declaraţia sa aiuritoare privind motivul ocupării unei jumătăţi din Polonia, pare a fi mai degrabă un semiton acordat de la Moscova, semitonul fiind pe o partitură muzicală a lui Serghei Lavrov, specialist în generarea unor presiuni premergătoare unor întâlniri importante, precum aceea dintre Obama şi Putin, de luni, 28 septembrie.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~