Putin are un plus de aşi ascunşi în manşeta sa diplomatică

Într-un schimb de opinii, purtat relativ recent la Ploieşti, cu conaţionali interesaţi de geopolitică, semnalam proiecţia diplomaţiei ruse, dincolo de Siria, în Irak. Ulterior, vineri, la ADEVĂRUL LIVE punctam reuşita Ministerului rus al Apărării de a organiza un centru, pentru schimb de informaţii, la Bagdad, unde Rusia, Iran şi Siria vor coopera, oferindu-şi reciproc date privind dispozitivele militare ale ISIL.

Şi iată că abia în ediţia sa de… duminică, 27 septembrie, “The New York Times” recunoaşte mutările rapide pe care Moscova le face în Orientul Mijlociu.

Ziarul american menţionat argumentează extinderea influenţei politice şi militare a Rusiei prin anunţarea, duminică, a unei înţelegeri nu doar cu Iranul şi Siria, ci şi cu… Irakul, pentru a face schimb de informaţii despre Statul Islamic.

Comandamentul armatei irakiene nu doar a anunţat acordul privind schimbul de informaţii, dar a şi confirmat că un grup de ofiţeri ruşi a poposit anterior la Bagdad. O sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul indicând prezenţa, printre militarii ruşi, şi a unor generali de brigadă.

După dislocarea masivă de forţe şi tehnică de luptă, la Latakia, înfiinţarea centrului pentru schimb de date, la Bagdad, confirmă rapida ofensivă a preşedintelui Putin, care nu vizează doar lichidarea ISIL, ci şi extinderea sferei de influenţă rusă în Orientul Mijlociu.

Cert este că la discuţiile de luni, 28 septembrie, 2015, de la New York, dintre Obama şi Putin, preşedintele rus pare a avea un plus de aşi ascunşi în manşeta sa diplomatică.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~