Pentru cine a vorbit Otto

Bomboana pe coliva comunicării bilaterale, dintre militarii americani şi ruşi, cea invocată cu ocazia primei conferinţe video iniţiată de Pentagon cu Ministerul rus al Apărării este chestiunea…preciziei loviturilor cu rachete ruseşti asupra obiectivelor teroriste din Siria.

sputnik

Adică, după ce de atâta timp campania aeriană americană este dusă fără sorţi de izbândă – mai precis cu doar 20% din misiuni reuşite, alte 80% fiind fără finalitate practică, în diminuarea numărului de luptători ISIL, sau demantelarea locaţiilor acestora -, lucru reclamat şi de 52 de lucrători de intelligence, care au informat de mult că bombardamentele SUA nu au efectul scontat, dar… la Barack Obama ajungea un raport cu o interpretare total opusă, ca şi cum era o campanie de reuşite succesive, a fost găsit un pretext de a îi pune pe ruşi la punct. Verbal, iniţial, imagologic ca ţintă.

Probabil că asta a avut în minte generalul-locotenent Robert P. Otto, adjunctul şefului structurii de informații , supraveghere şi recunoaștere a Forţelor Aeriene Americane, când a declarat, joi 1 octombrie, 2015:

“Pentru mine, a fost clar că este vorba de un bombardament prost, fiind efectuat de avioane ruseşti la altitudini medii, ceea ce nu este deloc impresionant.”

Otto se referea la loviturile aeriene ruse desfășurate în Siria miercuri, care au distrus locaţii ale luptătorilor Statului Islamic.

Asta era problema. Precizia!

Ca şi cum ar fi fost vorba de o competiţie la care depunctarea se făcea pentru stabilirea învingătorului incontestabil.

“De-a lungul zilei, grupul de avioane ruseşti a continuat identificarea, din aer şi lovirea poziţiilor Statului Islamic în Siria. Avioane de tipul Su-34, Su-24M și Su-25 au efectuat 14 misiuni de luptă, cu şase lovituri aeriene.” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării generalul-maior Igor Konaşenkov într-o declarație făcută vineri.

Aceste lovituri au fost efectuate cu bombe de mare precizie, lovind un buncăr fortificat al ISIL, în provincia Hama.

Recapitulând, în timp ce la sol multiplele formaţiuni militare şi paramilitare, pro sau contra regimului preşedintelui Bashar al-Assad nu au pierdut sau câştigat anumite poziţii, grija unora este doar războiul informaţional, în absenţa unor soluţii şi acţiuni cu efecte concrete.

O grijă pipărată şi cu invocarea unor victime colaterale, la aceste bombardamente.

“Vorbind doar pentru mine – a spus Otto, cel menţionat – am un nivel scăzut de încredere în ruși.”

Cu o asemenea afirmaţie, generalul-locotenent Robert P. Otto a dovedit doar că misiunea sa era să dea un os de ros jurnaliştilor interesaţi de detalii ale campaniei aeriene ruse în Siria.

Cu afirmaţii bune de Radio Erevan.

Ar fi fost interesant de aflat cum ar fi răspuns Otto la întrebarea vizând rezultatele anchetei Inspectorului General al Pentagonului privind schimbarea concluziilor rapoartelor informative ale structurii de intelligence a armatei americane, care atrăgeau atenţia că nu are efectul scontat campania de bombardamente din Siria.

Dincolo de ironii, prezenţa militară rusă în Siria este o realitate care a schimbat raportul de forţe în zona Orientului Mijlociu.

Şi dacă forţa expediţionară rusă acţionează acum acolo este şi rodul lipsei de eficienţă a unei implicări militare americane limitate la campania aeriană, care nu a diminuat teritoriul controlat de ISIS decât cu 9%.

Aşa că mai bine vorbea Otto, doar pentru el, acasă, nu în faţa unor jurnalişti interesaţi de starea de fapt din Siria.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~