Primele lecţii de învăţat după Brexit

1. Computerele britanice au contorizat corect rezultatele referendumului, care nu au mai fost schimbate, ca pe alte meleaguri, de interese ascunse opiniei publice.

2. Toate partidele politice din parlamentul britanic au afirmat că decizia luată de majoritatea celor care au participat la vot trebuie respectată.

3. În Marea Britanie funcţionează principiul conform căruia un eşec politic este asumat public de liderii care au fost practic dezavuaţi la urnele de vot, demisia de onoare fiind o instituţie care funcţionează, nu se gripează, ca în democraţii răsăritene, aparent în curs de consolidare.

4. Exerciţiul de comunicare publică iniţiat de Scoţia, care vrea să rămână în Uniunea Europeană, induce un precedent interesant, deoarece se invocă necesitatea de ordin economic, dar se evită problema trasării ulterioare a unor frontiere concrete sau generarea unor forţe armate autohtone.

5. Enunţul cel mai repetat, în cursul zilei de azi, la Londra, a fost acela conform căruia unii lideri politici, pot fi decenţi, dar nu buni de a mai fi conducători, în noul context din Marea Britanie.

6. Fermitatea cu care voci din inima Europei cer plecarea imediată a Marii Britanii din UE, confirmă nervozitatea cancelarului german, care a recunoscut că rezultatul referendumului britanic este o lovitură dură pentru UE.

7. În mod cert, cei ce au votat pentru ieşirea ţării lor din UE, nu sunt de acord cu politica iniţiată de Angela Merkel, în privinţa migranţilor, nici cu deciziile luate la Bruxelles, ca urmare a influenţei decisive a Germaniei, nici cu supremaţia calculată şi aroganţa Berlinului, în chestiuni unde alte opinii europene au fost pur şi simplu ignorate.

8. Revenirea controlului naţional asupra deciziilor care vizează viitorul Marii Britanii constituie bulgărele de zăpadă care va avea un efect şi pe bătrânul nostru continent, inclusiv în România.

9. De acum înainte, liderii politici români vor trebui să promoveze public şi să demonstreze că au şi reuşit să acţioneze în favoarea interesului naţional al României, cel real.

10. Întrebarea fundamentală este: cine va declanşa şi în România procesul necesar de recâştigare a ţării de către toţi românii doritori să trăiască demn?

~