La mulţi ani, domnule general Mihaiu Mărgărit!

9

La 9 noiembrie este aniversarea zilei de naştere a generalului (r.) Mihaiu Mărgărit, unul din seniorii diplomaţilor militari, un conaţional care a reprezentat Armata României, ca ataşat militar, în Polonia şi în Federaţia Rusă, ulterior fiind, în vremuri de învolburare postdecembristă balcanică, şeful Direcţiei Informaţii Militare, una din structurile de elită ale organismului militar românesc.
După trecerea în rezervă a publicat ample analize politico-militare în reviste axate pe punerea sub lupa geopolitică a situaţiilor de criză geopolitică de pe mapamond. A fost succesiv invitat la posturi de televiziune şi de radio, unde a avut temeritatea să atenţioneze asupra unor relaţii aparte între state europene care totuşi aparţin unor tabere cu adversităţi clare, generate de interese net opuse.
Adept al afirmării publice a celor care devenind rezervişti îşi pot exprima liber şi competent opiniile privitoare la universul militar intern şi cel internaţional, generalul (r.) Mihaiu Mărgărit a sprijinit evoluţii, pe traiectorii mediatice, a celor care şi pe timpul activării lor în Forţele Armate Române au dovedit tenacitate în apărarea valorilor naţionale.
Alături de generalul (r.) dr. Constantin Degeratu şi de cel ce scrie aceste rânduri-gânduri a fost unul dintre fondatorii Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică – un think tank informal, ofensiv, cu afirmare mediatică, axat pe explicarea publică a evoluţiilor din NATO şi pe nuanţarea provocărilor complexe generate din estul Europei.
Într-un context în care fiecare dintre noi învaţă singur cum să depăşească imprevizibile încercări ale efemerei noastre existenţe, generalul (r.) Mihaiu Mărgărit a optat pentru o retragere pe ceea ce aş numi Muntele Olimp al celor care menţin aspră, dar dreaptă, judecata geopolitică a lumii de azi.
Cu câteva zile înainte de clipa aniversară merită să dăm Onorul cuvenit unui compatriot care a fost loial Patriei sale, Armatei din care şi azi face parte, sufleteşte.

La mulţi ani, domnule general Mihaiu Mărgărit!

~