Ruşii ameninţă NATO şi pe japonezi

Cetățenii japonezi sunt sfătuiți cu privire la modul de a supraviețui unui atac nuclear, în timp ce tensiunile cu Rusia cresc ca urmare a desfășurării de rachete în insule din Pacific disputate.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a catalogat mutarea decisă de Moscova ca fiind “deplorabilă”.

Rachete ruseşti de apărare au fost mutate în două dintre cele patru insule, care au fost în centrul tensiunilor dintre cele două țări de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Inflamarea a venit după ce un apropiat aliat al lui Putin a amenințat că arme nucleare rusești vor fi îndreptate asupra țărilor NATO, dacă Alianța dorește să-și extindă dominația sa în Europa.

Acum, broșuri care sfatuiesc oamenii ce să facă în cazul unui atac nuclear au fost puse la dispoziție – aşa oamenii au fost sfătuiţi să se îndrepte spre centre comerciale subterane.

Ca urmare a încheierii celui de Al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au capturat insulele sudice din lanțul Kurile, cunoscute de japonezi sub numele de Teritoriile de Nord în Japonia, care se află în largul coastei de nord-est a insulei Hokkaido.

Japonia nu a semnat un tratat de pace cu Rusia, care să încheie în mod oficial ostilitățile din timpul războiului, iar disputa a împiedicat comerțul și investițiile.

“Teritoriile de Nord sunt o parte inerentă a teritoriului Japoniei,” a declarat ieri parlamentului premierul Abe.

El a mai spus că Japonia a transmis Rusiei că desfășurarea “este deplorabilă” și “este în contradicție cu poziţia Japoniei” pe această temă.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zakharova a declarat, joi, că desfășurarea de rachete a avut ca scop “consolidarea consecventă a securității naționale”. “Sistemele de rachete au fost dislocate în Kurilele sudice, în conformitate cu această poziție” a spus ea, numindu-le ” o parte integrantă a teritoriului rusesc “.

Aceste remarci au fost înainte de întâlnirea din 15 decembrie, dintre Abe şi Putin, în orașul Yamaguchi din vestul Japoniei, care are ca scop realizarea de progrese în disputa teritorială. Cei doi lideri s-au întâlnit de mai multe ori, de când Abe a preluat mandatul, în decembrie 2012, cea mai recentă fiind duminica trecută, în Peru, la un summit a ţărilor riverane la Pacific.

Tensiunile cu Japonia au sporit într-un moment în care preocupările multora sunt generate de relația Rusiei cu NATO.

În această săptămână, un aliat al lui Putin, Franz Klintsevich, în vârstă de 59 de ani, un senator si membru de frunte al partidului Rusia Unită a liderului de la Kremlin, a avertizat că criza rachetelor din Cuba modernă ar putea fi pe drumul spre Europa.

Kremlinul a susținut că opiniile senatorului au fost “de înțeles”, dar a subliniat faptul că Putin personal a decis politica Rusiei privind direcționarea rachetelor în funcție de dușmani.

“Rusia va oferi un răspuns greu și clar la acțiunile agresive ale NATO, încercările Alianței de a atrage în orbita sa încă mai multe țări”, a declarat Klintsevich. “Vom orienta armele, inclusiv cele nucleare, spre orice facilități de alianță ne amenință, oriunde ar putea fi desfășurate.”

Klintsevich a vorbit în calitate de președinte adjunct al Comitetului de Apărare și Securitate al Senatului rus, într-un moment de creștere a tensiunilor între Moscova și Occident.

ORIGINALUL AICI.

~