***

“Diferenţa esenţială dintre operaţiunile Alianţei Nord-Atlantice şi cele ale Rusiei este previzibilitatea acţiunilor NATO. Operaţiunea Atlantic Resolve a fost, din start, una de solidaritate a SUA cu aliaţii europeni din NATO, marcată de creşterea efectivelor trupelor terestre trimise în Europa, de sporirea numărului de nave militare trimise în Marea Mediterană şi în Marea Neagră şi de consistenţa exerciţiilor multinaţionale planificate anterior. În acest sens trebuie privită, cu luciditate, trimiterea brigăzii de blindate, cu un efectiv de 3.500 de militari americani, sosiţi de la Fort Carson, din statul Colorado, pentru întărirea defensivei graniţei de est a NATO, cu subunităţi ce vor staţiona în Polonia şi în România, după exerciţii planificate şi în statele baltice. Conform Pentagonului, dislocarea în Europa a uneia dintre cele mai instruite brigăzi de blindate americane survine ca o firească reacţie la anexarea, manu militari, în anul 2014, de către Rusia, a peninsulei Crimeea, şi ca o probă de vigilenţă faţă de menţinerea sprijinului Moscovei faţă de separatiştii din Donbas”, a explicat, pentru România Liberă, colonelul (r) Ion Petrescu, analist politico-militar.

În opinia acestuia, “conform logicii escaladării tensiunii militare, teoretic Kremlinul ar putea decide luarea unor contramăsuri, cu un impact mai mare asupra propriei opinii publice”.

O asemenea decizie a fost “instalarea, la finele săptămânii trecute, a unor noi sisteme de rachete sol-aer S-400, cu rază lungă de acţiune, care au fost oficial transferate în peninsula Crimeea, la regimentul anti-aerian de la Feodosia. Practic este probabilă amânarea altor acţiuni disuasive, de către Vladimir Putin, care aşteaptă, cu un mare interes, întâlnirea sa cu omologul american, din Finlanda, în luna următoare. Acolo, Donald Trump, care este mai imprevizibil decât preşedintele Federaţiei Ruse, va da primul semn public în care sens se vor duce acele ceasornicului geopolitic, în anul 2017”, consideră colonelul (r) Ion Petrescu.

ORIGINALUL AICI.

~