Secretarul general al NATO a poposit ieri în Letonia, azi va fi în Lituania

Letonia

Alocuţiunea rostită de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 19 iunie, la Camp Ādaži, în Letonia:

“Președinte Vejonis, ministrul Bergmanis, ministrul Sajjan,

Bărbați și femei din forțele armate ale NATO, vă salut. Mulți dintre voi ați venit în Camp Adazi din sudul și centrul Europei și mulți dintre voi au călătorit peste 7.000 de kilometri, din Alberta, Canada, pentru a servi aici, în partea de est a Alianței noastre. Înțelegeți spiritul unic și solidaritatea NATO. Mulți oameni, din diferite țări, cu medii diferite, care lucrează împreună pentru un scop comun: să protejeze securitatea națiunilor noastre și siguranța cetățenilor noștri.

34

Orice implementare are provocările sale. Nu este ușor să fii separat de familie și de cei dragi, dar trebuie să știi că prezența ta aici în Letonia este profund apreciată. Trimite un semnal puternic, un mesaj puternic: Alianța noastră este una și atacul asupra unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor. Acesta este angajamentul de neclintit care ne-a păstrat națiunile în siguranță de aproape 70 de ani.

22

Astăzi, NATO îndeplinește promisiunea pe care am făcut-o la summitul de la Varșovia, acum un an. O promisiune de a implementa patru grupuri de luptă multinaționale. În Estonia, Lituania, Polonia și chiar aici, în Letonia. Să ne apăram Alianța, să descurajăm agresiunea și să păstrăm pacea. Astăzi, implementarea este completă.

Vreau să mulțumesc Canadei pentru conducerea acestui grup de luptă. Aceasta este cea mai mare desfășurare (de forţe), a Canadei în Europa, de la Războiul Rece și o dovadă a puternicei legături transatlantice a NATO.

De asemenea, doresc să mulțumesc Letoniei că a găzduit – și a contribuit la – acest grup de luptă.

Și vreau să mulțumesc Albaniei, Italiei, Poloniei, Sloveniei și Spaniei pentru furnizarea de trupe și echipamente acestui efort multinațional.

Mâine voi vizita Lituania, unde a fost desfășurat un grup de luptă condus de germani, cu sprijinul Belgiei, Luxemburgului, Olandei și Norvegiei. De asemenea, doresc să trimit un omagiu Regatului Unit pentru că ne-a condus grupul de luptă în Estonia cu sprijinul Franței și al Danemarcei. Și în Statele Unite pentru că ne-a condus grupul de luptă în Polonia. Cu sprijinul României și Regatului Unit.

Împreună, suntem NATO. Aliații lucrează ca unul. Ca parte a celei mai mari întăriri a apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece.

Prezenţa dumneavoastră aici demonstrează unitatea si solidaritatea NATO. Unitatea în valorile comune și în scopul comun al NATO și solidaritatea care se întinde peste Atlantic.

Serviciul dumneavoastră reflectă vitalitatea legăturii noastre transatlantice.

Încă o dată, vă mulțumesc tuturor pentru ceea ce faceți în apărarea păcii și a libertății noastre. Mulțumesc.”

33

~