DUPĂ “SABER STRIKE 2017”: Operațiunile NATO din Europa marchează o schimbare “de la asigurare la descurajare”

După ce operațiunea NATO “Saber Strike 2017” s-a încheiat, duminica trecută, aproximativ 11.000 de militari, din douăzeci de națiuni diferite au revenit la îndatoririle lor cotidiene, convinşi fiind că activitatea lor a intensificat cooperarea internațională și a servit drept un factor puternic de descurajare a potențialului agresiunii rusești în Țările Baltice.

2017

Cuvântul respectiv, “descurajator”, este o parte importantă a strategiei din spatele lui Saber Strike, deoarece marchează o schimbare subtilă a terminologiei angajate de liderii militari, însă una semnificativă în ceea ce privește operațiunile reale.

“Acum mai puțin de un an, alianța noastră a spus că trecem de la asigurare la descurajare”, a spus generalul-locotenent Ben Hodges, comandantul forţelor terestre americane, dislocate în Europa, care a condus exercițiul “Saber Strike 2017”:

“Una dintre manifestările acestei tranziții a fost crearea grupurilor de luptă din Prezența Avansată Consolidată a NATO. În mai puțin de un an, aceste grupuri de luptă acţionează deja în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Aceasta este o realizare uimitoare pentru marea noastra alianţă “.

Originalul aici.

~