JURNALISTUL VICTOR NICHITUŞ, DIN CHIŞINĂU: “Înlocuirea lui Rogozin – una ultimativ necesară”

“Ultimele evoluții ale procesului transnistrean: preluarea controlului de către Republica Moldova a frontierei sale de est, inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de la Cuciurgani și fuga lui Evghenii Șevciuk la Chișinău, au făcut ca înlocuirea lui Rogozin să fie una ultimativ necesară.

Consider că autoritățile ruse au conștientizat necesitatea unui negociator, mai tehnic și mai calificat.

Acuzele pe care le face noul șef al regiunii separatiste, Kranoselskii, la adresa lui Șevciuk, referitoare la sifonarea banilor rusești destinați regiunii transnistrene au făcut, probabil, ca și asupra lui Rogozin să planeze anumite incertitudini.

Amintesc că Evghenii Șevciuk era considerat a fi în cercul de intimi ai lui Rogozin. Posibile delapidări ai banilor publici trimiși de Moscova în regiunea transnistreană nu puteau să aibă loc fără acordul unor superiori.

Consider că, în toată această istorie, interesul adevărat al Federației Ruse a fost substituirea lui Rogozin, un negociator politic, cu unul tehnic, mai calificat.

Necesitatea e cu atât mai acută, cu cât președintele Trump a promulgat noile sancțiuni economice împotriva Federației Ruse. Potrivit acestor sancțiuni, orice companie care lucrează cu Federația Rusă în domeniul modernizării și cercetării va fi pedepsită. Este vorba de companii europene care sunt angajate în proiectele de dezvoltare ale conductelor rusești de gaze către Uniunea Europeană.”

CONTINUAREA AICI.

~