Înţelegere

427

Ștefan Oprea – în mijlocul imaginii fotografice – născut la 22 septembrie 1955, în municipiul Focșani, este un general român, care a îndeplinit, în cariera sa, importante funcții în organismele militare naționale și internaționale. La 19.06 2004 este numit Director adjunct la Celula de Coordonare a Parteneriatului (Partnership Coordination Cell) din cadrul Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), la Mons, în Belgia și devine primul general român care ocupă o funcție permanentă în structurile de comandă ale NATO.

La terminarea acestei misiuni revine în țară și la 01.06. 2006 preia comanda Comandamentului 2 Operațional Întrunit, comandă pe care o predă după două luni, odată cu promovarea sa în funcția de Director adjunct al Statului Major General la 03.11 2006. În Statul Major General îndeplinește succesiv funcțiile de Director al Statului Major General începând cu 12.12 2007 și Locțiitor al Șefului Statului Major General începând cu data de 17.02 2009. Începând cu 15.01. 2011 este numit în funcția de Reprezentant Militar al României la NATO și UE. La încheierea misiunii, președintele României, la propunerea ministrului Apărării Naționale, îi conferă Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer cu însemn pentru militari.

Ca om, Ştefan Oprea a avut răbdare şi înţelegere faţă de cei încercaţi de furtunile generate de trecători ameţiţi de o putere deloc primită pe viaţă, un motiv suficient pentru a îi ura, la ziua onomastică, ani mulţi şi buni alături de cei dragi.

~