BENONE NEAGOE DEMASCĂ MINCIUNILE UNUI MERCENAR AL LUI DORU DINU GLĂVAN

Huliganismul în presă

În numărul din 27 decembrie 2017 al ziarului “Tribuna” din Sibiu se fac o serie de afirmații neadevărate și calomnioase, de o gravitate extremă, care îmi afectează imaginea și îmi aduc grave prejudicii. Mie și implicit Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pe care o reprezint.
Dreptul la replică, redactat cu maximă politețe, pe care l-am transmis publicației sibiene, este dreptul pe care îl are orice persoană lezată prin afirmații făcute în media, de a cere publicarea unui răspuns sub formă de rectificare.Spre stupoarea mea, „Tribuna” a refuzat să îl publice.
Nerespectarea acestui drept constituie primul pas în declanșarea procesului de calomnie, care spe rsă fie o cale pentru curățirea de mizerii a presei românești. Pentru că cei care produc daune, inclusiv morale, trebuie să le și plătească.

Ilustrul necunoscut N.I. Dobra, autorul articolului: “Puciul” coloneilor cu săbii de carton nu este singurul ziarist care întoarce spatele meseriei pe care o practică. Ce pretenție poți avea să rostească adevărul de la un jurnalist care se remarcă exclusiv prin tupeu?. Pentru care dezinformarea și calomnia sunt singurele mijloace de care dispune. Dacă ar face-o, credeți că l-ar băga cineva în seamă?.
Textul care urmează nu este doar un drept la replică ci și un mod de a repune pe picioare un adevăr aflat cu capul în jos. Ziarul „Tribuna” care a refuzat să-l publice s-a scos singur din normalitate.

Drept la replică

În deplin respect pentru dreptul la o informare corectă a cititorilor dumneavoastră, mă văd nevoit să corectez câteva informații necesare articolului de opinie publicat miercuri, 27 decembrie 2017 în cotidianul “Tribuna” , respectiv “Tribuna.ro” şi intitulat Ochiul şi urechea: “Puciul” coloneilor cu săbii de carton”, semnat de N.I.Dobra.

Sper să fiți de acord cu mine că nimic nu se poate construe fără reguli. Fără o minimă decență, fără niște limite rezonabile. În primul rând, nu m-ați contactatașa cum o cer regulile minime de jurnalism. Întregul articol, începând cu titlul, este scris tendențios, prin folosirea unor informații false, cu ironii grosiere și fără argumente, desconsiderând normele esențiale ale deontologiei profesiei. El aduce grave prejudicii imaginii, demnității și onoarei mele.

Referitor la fraza: “Nişte colo¬nei pârţăgoşi, care în toată viaţa lor n-au comandat de¬cât “baterii” cu vin, dar au fost membri în colectivele redac¬ţionale ale unor publicaţii scrise de ordonanţele lor, şi-au pus în cap să îl alunge pe preşedintele ales al UZP Doru Dinu Glăvan, au schim¬bat încuietorile de la sediul UZP, au confiscate ştampila, au interrupt orice activitate… pentru a-şi face ei mendrele” este o interpretare de o manieră “personală”, total neconformă cu realitatea.
Am condus Redacția emisiunilor militare de televiziune a MinisteruluiApărăriiNaționale, și prima echipă militară de tip „combat camera” în Teatrele de operații din Afganistan, Irak, Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Dacă vreți să fiți de partea Adevărului, domnule Dobra, ar trebui întâi să pășiți chiar dumneavoastră în lumină! Să vorbiți despre mentalitatea feudală a președintelui D.D.Glăvan, despre atitudinea sa arogantă, disprețuitoare, din ce în ce mai desprinsă de realitate, despre derapajele grave în modul în care sunt cheltuiți banii Uniunii, și, lucrul cel mai grav, despre acordarea adeverințelor pentru indemnizația jurnaliștilor-pensionari după bunul plac, prin servirea unor interese de grup, fără transparență și fără îndeplinirea condițiilor necesare. Peacestea le-ați omis însă.Vă ajut eu.

Din pură inepție și calcul meschin, cel pe care-l apărați mizează pe un pariu, pe ca¬re l-a pierdut. Încalcă regulile pe care pretinde că le respectă. Își pierde prietenii care nu admit să traiască din minciună și din găinarii. Altminteri, fondul sonor ră¬mane cel obișnuit: se lamentează că e victim unei lovituri din interiorul Uniunii, neînțeles de colegi și persecutat de destin.

Într-o gravă confuzie vă aflați și sub aspectul sediului, a ștampilei…Nimeni nu l-a dat afară pe Doru Dinu Glăvan. A plecat singur, dupăce și-a luat toate lucrurile personale. Inclusiv ștampila, pe care o pune pe toate comunicatele pe care le putețiciti pe site-ul uzpr.org.ro Pus în fața dovezilor, D.D.Glavan a ales întâi să-i intimideze și să-i amenințe pe colegii din conducerea Uniunii, abia apoi să recunoască adevarul. Pentru ca, mai apoi, într-o explozie de minciună și fals, să declare că a fost pus la cale “un complot”, “un puci militar” prin care se dorește să i se ia puterea. A uitat însă să spună că din cei 11 membri ai Consiliului Director, care i-au cerut săfacă un pas înapoi doar doi sunt jurnaliști militari.
Spuneți apoi: “UZP-ul există dar, în loc să facă ce şi-a propus prin statut, este purtat prin instanţe de judecată de alde Benone Neagoe, ăla de pre¬zenta pe vremea lui Ceau¬şescu “OraArmatei”, la tv, emisiune în care ne com¬ple¬tam somnul la Lipova”.

Nimic mai fals. Emisiunea militară la care vă referiți se numea “De strajă patriei”, nu „Ora Armatei”. În vremea în care aceasta era difuzată eu eram redactor al emisiunilor pentru copii și tineret la TVR. În 1990, după Revoluție, am lucrat în cadrul Redacției de Actualități a TVR. De aici am fost transferat, la cererea Ministerului Apărării la Redacția de televiziune „Pro patria”.
Totodată, precizez că Doru Dinu Glăvan este cel care a dat în judecată Consiliul Director al UZPR, pe care tot el l-a ales. Niciunul din cele trei procese aflate pe rol nu a fost inițiat de mine, de noi.
Am convingerea că demnitateaprofesională a ziariștilor, în concordanță cu Statutul și legislația în vigoare vor avea câstig de cauză.

Sigur, libertatea de expresie este o valoare în fața căreia ne înclinăm cu toţii, dar exercitarea acesteia cu minciuni, jigniri și rea-credinţă, cu epitete de genul “cioflingari” ori “pârțăgoși” poate fi supusă rigorilor judiciare. În consecinţă, vă solicit să publicaţi acest drept la replică în condiții similare de vizibilitate în cadrul edițiilor print și online ale ziarului “Tribuna” Sibiu și să eliminați imediat articolul defăimător de pe portalul Tribuna.ro

BENONE NEAGOE

~