STAY BEHIND THE LINE!

Există o boală generalizată, în societatea noastră, dar pe care, probabil, o înțeleg mai bine cei care au călătorit cu avionul peste Ocean. Acolo, indiferent de aeroport, polițistul nu uită să te atenționeze, când îți vine rândul la controlul antiterorist: ”Stay behind the line!/ Stai în spatele liniei!” Și stai. Și te descalți. Renunți și la curea, la bani, la acte și ce mai ai prin buzunare, pentru controlul de rutină. Nu ai loc de întors.

În societatea noastră, pe stradă, prin instituții și ce-o mai fi pe malurile Dâmboviței, obsesia, de sus în jos, este “Să nu ieși în față!”. Să accepți ambiguitățile oficiale și bâlbele înciudaților care aspiră la putere. Să te lași descălțat, furat, golit nu doar de puțina agoniseală personală, dar și de convingerile și experiența de a evalua lumea altfel, asta doar pentru a se da bine, cunoscuții locuitori, din cele două palate, cu arendașii veniți din capitala Belgiei, oaspeți ce se pricep prea bine, cum să ne țină la porțile zonei euro și ale spațiului Schengen.

Altfel suntem buni, de pildă, la trimis militari profesioniști în teatrele de război, dar trebuie să stăm în spatele liniei… dincolo de care alții ne îmbie ba cu un submarin, ba cu o corvetă, că tot este, pe 15 august, ZIUA MARINEI ROMÂNE.

Într-o lume complexă mioriticii vin cu extremele.

Și fiecare parte afirmă, tot mai isteric, că deține adevărul absolut, deși, în viața de zi cu zi, trăim nu doar clipe în alb și negru, ci, din păcate, de cele mai multe ori gri.

S-a uitat că numai în statul nazist ce se afirma… sus se trăia… jos cu orice preț.

La noi, unii semeni, cu suflete mici, aruncă zilnic cu noroi, doar pentru a afișa un nefiresc complex de superioritate, când prin propria conduită, limbaj, etichetări și încrâncenări inspiră doar o milă creștinească.

În România, din păcate, la aproape trei decenii de la abolirea dictaturii, pe scena publică domină cei care te atenționează, din orgoliu: ”Stay behind the line!/ Stai în spatele liniei!”

Numai că, de unde se impun aceștia, nu mai decolează nimic, spre viitor.

~