“Nicio ţară arabă nu poate recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala statului Israel.”

Mulţumesc frumos conaţionalului Răzvan Munteanu,
pentru iniţiativa finalizată printr-un dialog de excepţie,
de câteva ore bune, a cărui esenţă
este exprimată de rândurile de mai jos.

“Vizita D-lui Ahmad Majdalani, care a avut întrevederi cu E.S. Dl. Bogdan Aurescu – Consilier Prezidenţial – Departament Politică Externă şi cu E.S. Dl. Ministru de Externe Teodor Meleşcanu, vine pe fondul informaţiilor vehiculate în media naţională şi internaţională, conform cărora ţara noastră ar putea să îşi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, ceea ce ar echivala cu recunoaşterea Ierusalimului ca şi capitală a statului Israel.

Pe acest fond, E.S. Dl. Fuad Kokaly – Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statului Palestina la Bucureşti, a fost chemat pentru consultări la mijlocul lunii mai la Ramallah, însă întoarcerea sa la post este un semn bun în ceea ce priveşte relaţiile româno-palestiniene. Despre acest aspect, dar şi altele, vorbeşte şi Dl. Ahmad Majdalani într-un interviu acordat în exclusivitate experţilor NewsInt, Răzvan Munteanu, col(R) Ion Petrescu şi Cătălin Buciumeanu.

Ion Petrescu: În România suntem extrem de sensibili la soarta poporului palestinian. Care sunt provocările cu care vă confruntaţi astăzi?
Relaţiile româno-palestiniene sunt istorice, iar România joacă un rol important privind evenimentele viitoare. Câteva zeci de mii de studenţi palestinieni au studiat în România, relaţiile fiind bune atât înainte cât şi după căderea comunismului. Mai mult, sunt familii mixte formate aici şi în Palestina.

Noi nu uităm că România este una dintre primele ţări care au recunoscut statul palestinian, ajutându-ne la consolidarea instituţiilor noastre.

Totdeauna aceste relaţii au fost transparente, axate pe interese bilaterale, fiind multe acorduri semnate de-a lungul timpului în domeniul muncii, învăţământului, turism, economie, domeniul culturii etc. Avem chiar un acord de cooperare în domeniul securităţii, privind combaterea terorismului. Noi ne dorim să dezvoltăm aceste relaţii pe baza interesului comun. Acesta este şi scopul vizitei mele, acela de a întări relaţiile româno-palestiniene, chiar dacă în ultima perioadă au fost unele neînţelegeri, cauzate de informaţiile apărute în mass media privind intenţia guvernului de la Bucureşti de a muta Ambasada Romaniei din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Pentru noi, o asemenea hotărâre ar avea următoarele efecte: înrăutăţirea relaţiilor bilaterale, încălcarea de către România a legislaţiei internaţionale şi ar arăta că România are o atitudine în dezacord cu Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, ştim cu toţii că întotdeauna România a jucat un rol important în procesul de pace, reuşind să aibă relaţii bune atât cu Palestina cât şi cu Israel.

Dar, acum, printr-o asemenea atitudinea, România ar fi în afara acestui echilibru, devenind pro-Israel şi anti-Palestina. Noi în conducerea Palestiniană suntem foarte hotărâţi să menţinem relaţiile cu România.

Suntem adepţii dialogului în ceea ce priveşte Israelul.

Prezenţa mea la Bucureşti este un exemplu în acest sens. Ambasadorul palestinian care a fost chemat la Ramallah pentru consultări conform informaţiilor apărute în presă, acum a revenit la post, în Bucureşti. Acestea sunt semnale importante care demonstrează că noi suntem hotărâţi să avem relaţii bune cu România.

Eu sper ca până la sfârşitul acestui an vom semna două acorduri importante cu ţara voastră, şi vom avea o decizie care să pună bazele funcţionării Comitetului Interguvernamental.

Situaţia regională s-a tensionat, după ce preşedintele Trump şi-a propus crearea a doua state, şi propune, o soluţie care din punctul nostru de vedere favorizează Israel. Noi nu acceptăm o nouă agendă politică, iar Ierusalim este considerat de noi capitala Palestinei. Acum se vorbeşte de pace fără a fi pace. În acest context, considerăm că se vor închide toate uşile pentru a se ajunge la pace cu adevărat.

Totodată, unii vor să îi învinuiască pe palestinieni pentru că nu susţin un proces politic clar. Nu acceptăm colonizarea, şi nu considerăm aceasta ca fiind un lucru drept, ci o armă demografică îndreptată împotriva noastră. În acelaşi timp, în Gaza se încearcă a se construi o entitate cu o autonomie ridicată, iar în Cisiordania se încearcă împărţirea controlului teritorial între Israel şi Iordania, cea din urmă supraveghind doar afacerile religioase.

Practic, cred că se doreşte ca Cisiordania să rămână sub statutul actual. Nu este un acord oficial în acest sens, dar eu consider că acesta este planul din spatele uşilor închise, ceea ce ar fi o palmă peste obrazul palestinian.

Răzvan Munteanu: Cum se raportează Arabia Saudită şi celelalte state sunite din Orientul Mijlociu faţă de decizia SUA de a muta ambasada?

Statele arabe nu pot sprijini acest gest. Acest lucru a fost declarat în mod clar. Ele promovează respectarea normelor de drept internaţional.

Una dintre problemele cauzate de mutarea ambasadei este aceea de a se interzice dreptul refugiaţilor palestinieni de a se reîntoarce în Ierusalim, pentru că aceasta devine capitala Israelului în mod oficial. Asta ar însemna că ei ar trebui să rămână în statele arabe în care se află, ceea ce ar creşte presiunea la adresa acestora.

Nicio ţară arabă nu poate recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala statului Israel.

CONTINUAREA AICI.

~