Lecția de învățat, din determinarea președintelui american Donald Trump de a nega globalizarea și de a promova patriotismul

Creșterea tensiunilor militare la frontiera de est a NATO este confirmată de temerile crescânde exprimate de oficialii din Estonia, Letonia și Lituania, fostele republici sovietice, despre imprevizibilitatea acțiunilor militare ale Rusiei, care pot, de exemplu, conform datelor publice , să ocupe Estonia în mai puțin de două zile, prin recurgerea la un spectacol de forță militară și cu utilizarea, ipotetică, dar enunțată, la nivel tactic, a unei lovituri nucleare.

Actuala administrație a Casei Albe, inclusiv generali cu prestigiu profesional incontestabil, numiți de Donald Trump în posturi-cheie, sprijină angajamentul asumat în temeiul articolului 5 din Tratatul NATO. O afirmație confirmată de președintele american Donald Trump, cu ocazia primirii Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, la Casa Albă.

Din fericire, atât Secretarul General al NATO, cât și aliații europeni ai Statelor Unite au înțeles că alocarea unor bugete militare sporite constituie garanția unei descurajări reale a unei operații militare ofensive, generate de la Est spre Vest, pe vechiul nostru continent. De altfel, la sfârșitul lunii septembrie 2018, la Pentagon, Ministrul român al Apărării a fost felicitat de generalul James Norman Mattis, cel de-al 26-lea și actualul secretar al Apărării al Statelor Unite, pentru determinarea României de a asigura 2% din PIB pentru bugetul apărării naționale.

Din păcate, nu mai este o noutate pentru nimeni că președintele rus Vladimir Putin visează să reconstruiască URSS, sub o altă formă și cu o altă denumire. Cu toate acestea, pe timpul summitului ce a avut loc recent în capitala Finlandei, între președinții Donald Trump și Vladimir Putin – care a confirmat dorința unui dialog minimal – nu au fost luate decizii publice care să influențeze pozitiv evoluția confruntărilor militare în Siria și Ucraina și nu a fost abordată problema retragerii trupelor ruse din Georgia și Republica Moldova, țări care sunt oficial independente de Moscova.

Mai mult, Rusia a organizat pe teritoriul său exercițiul Vostok 2018, desfășurat între 11 și 17 septembrie 2018, pe întreg teritoriul Siberiei și Orientului Îndepărtat, cu participarea a 300.000 de soldați ruși, 3.500 de militari chinezi și a unui batalion mongol.

În schimb, NATO urmează să efectueze exercițiul Trident Juncture 2018 cu 40.000 de trupe aliate, ceea ce conduce la concluzia pur teoretică, dar sugestivă, că raportul forțelor menționate indică – la nivelul trupelor instruite, în cele două exerciții – o proporție de 7,5/1, în favoarea oponenților ipotetici ai Alianței Nord-Atlantice, nominalizați mai sus.

CONTINUAȚI LECTURA COMENTARIULUI PRINTR-UN SIMPLU CLICK AICI.

T.

~