Românii nu ar trebui să uite…

Cancelarul german Angela Merkel, a susținut marți, 13 noiembrie, necesitatea unei armate integrate a Uniunii Europene, aidoma sugestiei făcute săptămâna trecută de președintele francez Emmanuel Macron, care a iritat pe președintele american Donald Trump. “Trebuie să lucrăm la o viziune de a crea o adevărată armată europeană într-o zi”, a spus Merkel membrilor Parlamentului European, pe timpul unui discurs în care a susținut apelul lui Macron pentru planificarea și operațiunile armatei U.E., dar și dezvoltarea armamentelor europene. Apelul președintelui Macron, care reflectă o tendință largă de gândire în U.E., dar nu este universal acceptat, a fost menit să arate dorința Europei de a satisface cererile SUA ca Europa să facă mai mult pentru propria sa securitate și să se bazeze mai puțin pe umbrela de securitate a Americii.

A se reține faptul că de la ambițiile Parisului și Berlinului, de a fi pe picioarele proprii în dialogurile cu rivalii economici de pe alte continente, până la concretizarea acestui proiect este o mare distanță. Un ageamiu, în probleme militare, afirma pe micul ecran că armata integrată a U.E. va fi formată doar din militari… francezi și germani! Ceea ce este o glumă bună de Radio Erevan. Este adevărat că la Paris se dorește ca Franța să nominalizeze pe comandantul acestei iluzii multinaționale, după cum la Berlin există consolarea ca Germania să numească pe șeful de stat major al dezirabilei armate a Uniunii Europene. A nu se uita informația că la nivelul forței expediționare vor fi preferați militari din partea estică a comunității europene, detaliu observat la alcătuirea forței aliate pentru Afganistan, unde țări din centrul Europei democratice au dat de înțeles că preferă să finanțeze trupele de pe tărâm afgan, decât să trimită în misiuni periculoase pe militarii lor. Sigur, că există și precedentul, la nivelul comunității euroatlantice, ca o divizie germană, în situații de criză, să coopereze cu o brigadă din Cehia și alta din România. Dar nu peste capul, deci autoritatea Statului Major al Apărării din România.

Românii nu ar trebui să uite că Franța mai că nu ne-a impus contractul pentru elicoptere de transport, deși prioritatea noastră o constituie dotarea cu elicoptere de atac. Iar Germania doamnei Merkel s-a opus, constant, modernizării dotării Forțelor Armate Române. Asta ca să nu se supere prietenul de la Kremlin, al cancelarului german.

~