Marea mută a anului 2019

Alegerile prezidențiale din România s-au desfășurat, în urmă cu 15 ani, pe parcursul a două scrutinuri. Primul scrutin a avut loc pe 28 noiembrie 2004. Iar al doilea pe 12 decembrie. Alegerile prezidențiale din 2004 s-au desfășurat simultan cu alegerile legislative. Anterior acestor alegeri, ministrul de atunci al apărării a vizitat batalionul românesc dislocat în Afganistan, cu speranța tacită că organismul militar mioritic va vota cu partidul majoritar ce a susținut guvernul în cei patru ani de mandat.

Surpriza a venit la numărarea voturilor din batalionul respectiv. Majoritatea absolută a profesioniștilor militari ce acționau, în acel moment, în teatrul de război afgan au votat contra partidului ministrului apărării naționale.

Era reacția naturală, de bun simț, la o aroganță și o siguranță de sine sfidătoare, în raport cu realități neglijate atunci de puterea politică. Acum alți actori, din arena confruntărilor aiuritoare pentru menținerea pe posturi înalte, omit că vin alegerile pentru Parlamentul Uniunii Europene.

Crede cineva că marea mută a anului 2019, Armata României, nu va taxa, democratic, la votul direct, egal și secret, pe cei care se joacă pur și simplu cu singura instituție capabilă să mențină stabilitatea țării, în situații de criză, cum s-a întâmplat și în decembrie 1989?

~