Din luna mai 2019, Ungaria va prelua conducerea misiunii NATO de Poliție Aeriană Baltică din Lituania

“Începând cu luna mai 2019, Ungaria va prelua conducerea misiunii NATO de Poliție Aeriană Baltică din Lituania – la care mai participă Spania și Marea Britanie -, dislocând la Šiauliai avioane de luptă JAP-39 Gripen. Este pentru a doua oară, după anul 2015, când Ungaria va disloca aeronave Gripen și un detașament de forță aeriană, pentru a conduce misiunea aliaților din Lituania.

1046

Forțele Aeriene Spaniole vor trimite aeronave F-18, la baza aeriană Šiauliai; detașamentul spaniol întărește astfel misiunea în cadrul măsurilor de asigurare ale NATO. Aceasta este a șasea oară când Spania efectuează misiunea – de două ori ca națiune ce asigura conducerea poliției aeriene în zonă, în 2006 și 2016, și de trei ori ca națiune participantă la misiunile din anii 2015, 2017 și 2018.

Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie constituie a doua națiune participantă la misiune și vor efectua zboruri cu aeronave de tip Eurofighter, de la baza aeriană Ämari din Estonia. Regatul Unit a fost a treia națiune care a condus o asemenea misiune în anul 2004 și a participat, ulterior, în Siauliai, în anul 2014 și de două ori la Ämari, în 2015 și 2016.

Această dislocare este o ocazie specială, deoarece va fi cel de-al 50-lea detașament de aviație al NATO, care a fost desfășurat de aliați din 2004 până acum, pentru a proteja spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei.

Poliția aeriană a NATO în zona baltică este o misiune de apărare pe timp de pace, care unește aliații din NATO, pentru a se proteja reciproc, stabilind un spirit de solidaritate în cadrul Alianței.

Cele două detașamente suplimentare desfășurate în regiune în următoarele patru luni demonstrează hotărârea colectivă și descurajarea oricărei amenințări la adresa aliaților NATO.

Aceste măsuri de asigurare au fost introduse în 2014, când NATO a autorizat detașamente de luptă suplimentare pentru a se detașa în regiune, ca răspuns la acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina.

Aceste dislocări suplimentare permit Comandamentului Aerian Aliat, prin Centrul Combinat de Operațiuni Aeriene, de la Uedem, Germania, să utilizeze aeronave mai flexibile, oferind o capacitate de poliție aeriană pentru a proteja spațiul aerian al NATO în regiunea baltică.”

~