Armata Germaniei de azi, într-o “stare perenă de întârziere”

Germania (atât de generoasă cu noii veniți) nu stă prea bine cu banii, mai precis, experții ministerului au anunțat că țara nu-și poate permite să cheltuiască mai mult cu Apărarea pentru că, din păcate, creșterea economică a fost mai mică decât se aștepta.
Cu toate explicațiile, anunțul executivului a provocat revoltă în rândurile comandanților militari, care le-au acuzat deschis pe Merkel și pe Ursula von der Leyen (ministrul Apărării) de slăbirea sectorului de apărare.
Generalul-locotenent Bruno Kasdorf, fostul şef al Statului Major al Forțelor Terestre din 2012 până în 2015, a denunțat, la Deutsche Welle, “pacifismul periculos” susținut de cancelar și de ministrul Apărării, Ursula von der Leyen.
Potrivit lui Kasdorf, guvernul german are “preconcepții puternice față de funcția fundamentală a forțelor armate” și adoptă decizii care prejudiciază securitatea externă a Germaniei. Subfinanțarea ar putea fi plătită cu pierderi de vieți omenești, lasă să se înțeleagă Kasdorf, care susține că guvernul demonstrează un “dezinteres înspăimântător” pentru soarta contingentului german care participă la misiunea antiteroristă din Afganistan.
Mai mult, sumele mici alocate înseamnă abandonarea, “în mod nejustificat“, a programelor de modernizare a echipamentului pe care se bazează Bundeswehr. Eșecul de a achiziționa avioane F-35, anunțat de cancelar la sfârșitul lui 2017, reprezintă, în opinia lui Kasdorf, un exemplu de strategie guvernamentală menită să condamne forțele armate germane la o “stare perenă de întârziere”.
Într-o critică puternică a executivului german s-a lansat și generalul-locotenent Karl Müllner, care le-a spus repoorterilor ZDF că Merkel și Ursula von der Leyen au umplut ierarhia militară cu “preferații” lor, plasându-i în poziții de top. Promovările se bazează exclusiv pe “apropierea politică” a membrilor Bundeswehr-ului de guvern și nu pe meritele acestora, acuză Müllner. Dar revolta împotriva modului în care executivul tratează armata a ajuns și în Bundestag.

ALTE DETALII AICI.

~