Nu există român pe teritoriul acestei ţări care să nu aibă drapelul naţional la inimă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iunie, ora 8:30) – “Apel matinal” – Realizator: Johann Pohrib – Ministerul Apărării Naţionale organizează astăzi în Bucureşti, dar şi în municipiile reşedinţă de judeţ, în localităţile din ţară unde sunt unităţi militare, ceremonii publice de înălţare a drapelului cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, zi care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie, data la care, în 1848, guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul roşu, galben şi albastru reprezintă steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea. Invitatul de astăzi al ‘Apelului matinal’ este domnul colonel Ion Petrescu, doctor în ştiinţe militare şi fost şef al trustului de presă al Armatei Române. Bună dimineaţa! Bine aţi venit la ‘Matinal’!

Ion Petrescu: Am onoarea să vă salut, distins conaţional!

Realizator: Domnule colonel, cât de actuală e conotaţia istorică a datei de 26 iunie, Ziua Drapelului României?

Ion Petrescu: Să ne aducem aminte de cuvintele lui Alexandru Ioan Cuza, care, atunci când înmâna unităţilor militare drapelul de luptă, afirma că steagul e România, acest pământ binecuvântat al patriei stropit cu sângele străbunilor noştri. Ei bine, acum, în 2019, avem 29 de militari care au căzut la datorie în misiuni departe de ţară. Chipurile lor se văd la Buzău, pe gardul unităţii de elită care funcţionează acolo, şi aceşti militari au fost departe de casă şi au adus jertfa supremă pentru ca acasă să fie linişte. România contează în ecuaţia euroatlantică, iar pentru noi, astăzi, Drapelul Naţional al României rămâne simbolul neştirbit al apărării, ieri ca şi azi, a valorilor supreme, adică independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. Ce vreau să vă spun, că aici nu sunt cuvinte mari dintr-o altă epocă, vorbim de conaţionalii noştri care sunt europeni liberi, care au spus clar că vor democraţie şi susţin fără echivoc statul de drept. Aş mai vrea să fac o completare: ceremoniile de marcare a Zilei Drapelului Naţional se organizează în toate localităţile unde funcţionează unităţi ale defensivei naţionale şi în toate capitalele judeţelor componente ale României, fără nici o excepţie.

Realizator: În câte locuri ar fi în România, astăzi?

Ion Petrescu: Atâtea judeţe, atâtea capitale de judeţ, iar în toate judeţele există un număr relevant de unităţi militare atât ale MApN, cât şi ale Ministerului de Interne. Este o mândrie pentru fiecare comandant să se uite la drapelul ridicat pe catargul care arată că este o unitate care respectă independenţa României.

Realizator: Aţi vorbit mai devreme de cei 29 de militari căzuţi în misiuni şi de Memorialul de la Buzău, care a fost bine realizat – mi s-a întâmplat să trec des pe acolo. Aţi fost în numeroase misiuni în lume, inclusiv alături de cei care servesc România sub drapelul naţional în afara ţării, în Afganistan, de exemplu. Ce semnificaţie are ceremonialul în care familia ostaşului primeşte oficial drapelul sub care acesta a căzut la datorie?

Ion Petrescu: Este un moment greu, este un moment dificil, dar dincolo de durerea personală a părintelui, a soţiei, a fratelui, este momentul în care acel Tricolor, care este împăturit în trei – cele trei părţi însemnând Moldova, Ardealul şi Ţara Românească – arată că acel român a ştiut că trebuie să rămână ţara unită, puternică, democrată, în cadrul NATO, pentru că are un viitor clar în Uniunea Europeană, singura cale firească de prosperitate într-o societate confruntată cu numeroase provocări interne şi internaţionale.

Realizator: Istoric vorbind, domnule colonel, care ar fi semnificaţia, chiar importanţa drapelului de luptă şi care ar fi diferenţa faţă de un steag tricolor?

Ion Petrescu: Foarte bună întrebarea şi chiar vă mulţumesc pentru ea. Drapelul de luptă este cel pe care ţi-l asumi îmbrăcând uniforma militară ca simbol al felului pentru care pleci la luptă. În noile condiţii, în 2019, este foarte importantă diplomaţia militară înainte de a pune ‘boots on the ground’, cum există expresia peste Ocean, adică trupele în teren, este necesară prezenţa unor diplomaţi militari de valoare în marile capitale, care până în ultimul moment să încerce, cu modalităţi specifice, să găsească prin dialog ceea ce se poate rezolva la masa diplomaţiei. Diplomaţia este cuvântul de ordine al anului 2019, pentru că nimeni nu îşi doreşte confruntarea, în marile metropole, dar şi în capitalele unor ţări demne, precum România, nimic nu poate împiedica actiunea vizavi de pace. Pacea trebuie promovată chiar cu preţul unui dialog care va continua în aşa fel încât opinia publică să îşi dea seama că s-a făcut ce este necesar, ce este democrat, pentru păstrarea unui dialog minimal cu ţări care ar putea avea, la un moment dat, alte scopuri decât cele declarate public.

Realizator: Cât de mult mai reprezintă, vorbeam de simbolistica drapelului de luptă, cât de mult reprezintă forţa unui simbol, din experienţa dumneavoastră?

Ion Petrescu: Foarte bună întrebarea. Ştiţi care este răspunsul? Pentru militarii care au fost în teatrele de operaţiuni militare, şi aici este vorba de peste 40.000 de români care au acţionat în fosta Iugoslavie, Afganistan şi Irak, este simplu să se uite pe mâneca uniformei şi să revadă acolo, cu drag, tricolorul. Pentru ceilalţi cetăţeni este suficient să ducă mâna la inimă, pentru că nu există român pe teritoriul acestei ţări care să nu aibă drapelul naţional la inimă.

Realizator: Şi dacă vorbim de simbol, profit de ocazie, împărtăşim aceleaşi culori pentru drapel şi cu Republica Moldova, totuşi!

Ion Petrescu: Împărtăşim aceleaşi culori, e adevărat că proporţia este alta şi eu cred că, aşa cum a avut şansa o mare naţiune precum cea germană a reunificării pe cale paşnică, şi România va avea posibilitatea pe cale paşnică, democratică, în viitor, să îşi revadă graniţele aşa cum a fost în perioada interbelică.

Realizator: Domnule colonel, vă salut cu respect. Mulţumesc pentru prezenţa la ‘Matinal’!

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Radu Dobritoiu
(2) RRA: Ziua Drapelului Naţional

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iunie, ora 8:00) – Ziua Drapelului Naţional va fi marcată astăzi în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, printr-o serie de ceremonii organizate de autorităţi.

Reporter: Radu Dobriţoiu

– Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată în 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ceremonii militare sunt programate în această dimineaţă în principalele garnizoane din ţară. În Capitală, de la ora 9:30, drapelul va fi înălţat pe catargul din faţa Cercului Militar Naţional de militarii din Brigada 30 Gardă şi Protocol ‘Mihai Viteazu’. Ceremonia se va desfăşura în acordurile imnului naţional al României, interpretat de Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.

Realizator: Despre Ziua Drapelului Naţional se va discuta şi la rubrica ‘Apel Matinal’, care începe peste aproximativ o jumătate de oră la Radio România Actualităţi, unde este invitat colonelul în rezervă Ion Petrescu./
Văzut de Radu Dobritoiu la 13:55

~