Opinia dr.Liviu Mureșan, președintele Eurodefence România

În cadrul mesajelor transmise de către autoritățile ruse, s-a subliniat faptul că „lipsa încrederii este o problemă extrem de serioasă”. În discuțiile avute cu colegii analiști, personalități civile și militare care nu mai ocupă funcții de execuție în structuri civile și militare din țări membre ale UE, cât și din Statele Unite, s-a desprins regretul că țările noastre nu au participat cu oficialități care să poată să susțină punctele de vedere naționale, ale Alianței Nord-Atlantice sau ale Uniunii Europene. MCIS este o platformă care poate fi folosită pentru transmiterea unor mesaje, apărarea unor puncte de vedere specifice spațiului european și euro-atlantic.

Summit-ul G20 de la Osaka a prilejuit și întrevederi bilaterale, iar cele dintre Președintele Donald Trump, cu diplomația sa, în care ” relațiile stabilite sunt mai importante decât rezultatele obținute” și Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au deschis perspectiva unor detensionări a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, evidențiind nevoia de a se evita confruntările și de a se angaja pe drumul mult mai greu, dar benefic, cel al dialogului.

In acest context internațional, atât de complex și de sensibil, personal cred că este momentul ca și în relațiile bilaterale româno-ruse să se înregistreze o deblocare a canalelor de comunicare și să se pregătească terenul pentru primii pași diplomatici, care să aducă relațiile României cu Federația Rusă la nivelul celor practicate de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

TEXTUL INTEGRAL AICI.

~