Meciul de șah european geopolitic se joacă mai departe

Într-un comentariu publicat de postul de televiziune rus, în limba engleză, RT, este citat un parlamentar german, Dieter Bartsch – europeanul din fotografia care însoțește aceste rânduri -, din actuala opoziție, pe motiv că acesta a susținut că SUA trebuie să își retragă armele nucleare de pe pământul german, dacă este serios decisă să redisloce, fie și parțial, trupele sale în Polonia.

1046

Reticența Germaniei de a cheltui mai mult pentru apărare și încrederea în trupele americane pentru protecție este ofensatoare, a declarat vineri Richard Grenell, ambasadorul SUA în Germania.

Afirmația lui Grenell indică nemulțumirea președintelui american Donald Trump față de reținerea Germaniei de a majora cheltuielile pentru apărare la 2% din producția economică, așa cum s-a convenit de aliații din NATO.

„Este ofensator să presupunem că contribuabilii din SUA continuă să plătească pentru peste cei peste 50.000 de militari americani dislocați în Germania, iar germanii cheltuiesc surplusul financiar pe programele interne”, a declarat Grenell.

La Berlin s-a decis, în mod surprinzător, că bugetul de apărare va crește la 1,37% din Produsul Intern Brut/PIB anul viitor, apoi va scădea la 1,24% în 2023.

Schimbul de replici a intervenit la două luni distanță după ce președintele SUA a precizat că intenționează să mute 1000 de militari americani din Germania în Polonia, ca măsură disuasivă contra unor ipotetice, dar nu imposibile, acțiuni militare ofensive ale Federației Ruse.

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, Georgette Mosbacher, ambasadorul SUA la Varșovia, a lăudat Polonia, țară care a decis ca 2,01% din PIB să fie alocat propriei apărări.

Asta pentru că Polonia nu uită lecția istoriei recente. Mai precis surpriza strategică din cel de-Al Doilea Război Mondial, când a fost atacată și de la Vest, de Germania, condusă atunci de Hitler, precum și de la Est, de Uniunea Sovietică, la timona căreia se afla Stalin, fiind apoi împărțită în două, de Berlin și Moscova.

Ceea ce omit, cu premeditare, să precizeze cei ce ar vrea Germania fără trupe americane pe teritoriul acesteia, este că 33.000 de militari americani, plus 17.000 de specialiști civili, sunt acolo pentru a preveni repetarea tragediilor europene din prima și din a doua conflagrație mondială, ambele războaie fiind finalizate doar ca urmare a intervențiilor decisive ale Statelor Unite ale Americii.

CONTINUAREA COMENTARIULUI POATE FI CITITĂ AICI.

~