CHINA VA EFECTUA EXERCIȚII MILITARE ÎN APROPIERE DE TAIWAN

1100

BEIJING (AFP) – China a declarat că va efectua exerciții militare în Marea Chinei de Est, în apropiere de Taiwan, săptămâna aceasta, în contextul relațiilor tensionate între Beijing și insula menționată.

Acesta va fi al treilea set de exerciții într-o lună și vine după recentele aprobări americane de vânzări de arme în valoare de miliarde de dolari către Taiwan, inclusiv avioane de vânătoare F-16.

Legăturile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat de când președintele Tsai Ing-wen a ajuns la putere în 2016, deoarece partidul ei refuză să recunoască ideea că Taiwanul face parte din „O singură China”.

Ca pedeapsă, Beijingul a tăiat comunicările oficiale, a sporit exercițiile militare, a făcut alianțe diplomatice și a crescut presiunea economică asupra insulei.

Beijingul vede Taiwanul ca parte a teritoriului său care așteaptă unificarea, chiar dacă cele două părți au fost conduse separat, de la sfârșitul războiului civil, în 1949.

Navelor li se va interzice intrarea în apele de pe coasta provinciei din estul Chinei, din Zhejiang, timp de 48 de ore începând cu ora 18:00 (10:00 GMT) marți, 27 august, din cauza exercițiilor militare, a declarat luni Administrația pentru Siguranța Maritimă a Zhejiang.

Nu s-au oferit detalii cu privire la amploarea exercițiilor sau ce unități militare au fost implicate.

Ziarul Global Times a numit-o „exercițiu cu foc viu”. Respectiv cu muniție reală.

Armata Populară de Eliberare a organizat două mari exerciții militare aproape de Strâmtoarea Taiwan, la sfârșitul lui iulie.

“Ideea este să se pregătească mai bine pentru conflict, dar, de asemenea, să descurajeze … Taiwanul să meargă pe calea independenței sau, în lipsa acesteia, o intervenție a SUA, în cazul în care conflictul va izbucni între China și Taiwan”, a declarat Adam Ni, cercetător din China la Universitatea Macquarie din Sydney.

Seria de exerciții urmează apariției unei carți albe de apărare publicată în iulie, în care militarii chinezi au avertizat despre o provocare din ce în ce mai mare a forțelor pro-independență din Taiwan.

THE STRAITS TIMES

~