Unitatea 29155, din GRU

*Serviciile de informații ruse mențin o unitate de spionaj de elită, al cărei unic obiectiv este de a conduce operațiuni care au potențialul de a submina sistemele politice și economice europene, potrivit unui nou articol publicat în The New York Times. Unitatea se află în spatele unui șir de operațiuni de informații din ultimii ani, care variază de la spionaj la campanii de dezinformare și chiar asasinate.

The Times a citat „patru oficiali occidentali”, care au spus că grupul este cunoscut ca unitatea 29155 și funcționează în cadrul Direcției principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, cunoscută în mod obișnuit ca GRU.

Se presupune că există deja de cel puțin 10 ani, dar a apărut recent pe radarul agențiilor de informații occidentale. Acestea din urmă au început să ia notă de unitatea 29155 în 2016, după ce s-a pretins că o unitate de elită a spionilor ruși a încercat să facă o lovitură de stat în minuscula țară balcanică Muntenegru. Fosta Republică Iugoslavă căuta atunci să se alăture Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. S-a afirmat că operatorii de informații rusești au efectuat o încercare eșuată de a ucide pe premierul muntenegrean și de a instiga la o lovitură de stat pro-rusă.

ALTE DETALII AICI.

~