În limba lui Mihai Eminescu

Anatol Mămăligă este conaționalul care va rămâne în istoria celor ce au purtat cu demnitate uniforma militară, la Chișinău, după desprinderea teritoriului dintre Prut și Nistru de ceea ce Mircea Druc, fost prim-ministru, numea “mătușa URSS.”

ANATOL

Ofițer demn, tras prin inel, cu o inteligență nativă, Anatol Mămăligă a poposit la București unde a lăsat cu gura căscată pe ministrul Apărării, pe atunci Gheorghe Tinca.
Din fericire, de față au fost și jurnaliști sclipitori care au înțeles semnificația gestului ofițerului de peste Prut – Milcovul de atunci și de azi.
Ce s-a întâmplat?

La Cercul Militar Național se organizase un bal. Era prezent și ministrul Apărării. Deodată, fata ministrului s-a pomenit în față cu tânărul ofițer venit de la Chișinău, care a invitat-o, în limba lui Mihai Eminescu, la…dans.

Invitația a fost acceptată și a doua zi, mai toate ziarele mari publicau pe prima pagină fotografia temerarului Anatol Mămăligă, care a dat o lecție de bun simț celor ce ar putea pricepe și azi că fraternizarea românilor din cele două state mioritice ține de voința naturală de a merge mai departe.

Am fost ulterior, împreună cu alt frate de suflet, Rusu Valeriu, alt ofițer demn, de la Chișinău, acasă la Anatol.
Acolo unde familia acestuia mi-a făcut o impresie frumoasă, într-o casă superbă.

Iată de ce, la aniversarea zilei sale de naștere îi urez fratelui de suflet, azi ofițer în rezerva viitoarei Românii reîntregite, un gând fratern și urarea de LA MULȚI ANI FRUMOȘI, ALĂTURI DE CEI DRAGI!

~