fbpx

NE MINȚIM FRUMOS ȘI ÎN 2020

Mi-au fost semnalate câteva informații difuzate de Digi 24 privind Armata României.
Numai că se impun câteva corecturi. Citez și completez.

“Armata românească dispune de 70.000 de militari activi și 50.000 de rezerviști.” Bună gluma. Sunt de fapt 69.000 de purtători de uniformă militară, dintre care aproximativ doar o treime au avut parte de misiuni peste hotare.

În ceea ce privește rezerviștii, apți pentru a fi rechemați sub arme, într-o situație de criză nu sunt decât circa 20.000, din cei 50.000 menționați, deși per total mai sunt în viață puțin peste 70.000.

“Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.” Din cele trei fregate două sunt de simplă patrulare neavând tot armamentul necesar la bord. Corvetele țin de inventarul imagologic. Iar patrularea, în Marea Neagră, este un exercițiu de comunicare publică a forței dominante a puterii regionale – Rusia.

“Forțele terestre au 943 de tancuri și 1.369 de blindate”. Asta la primul apel. La circa 300 kilometri distanță de țărmul românesc al Mării Negre sunt dispozitivele militare ale Federației Ruse, din Crimeea, armata Moscovei având, per total, în jur de 15.000 de tancuri, gata de luptă și circa 22.000 de blindate.

Mai aflăm că forțele “aeriene au 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.” Avioanele de luptă sunt vechi, cele mai recente fiind luate la mâna a doua, din Vestul Europei, anihilabile la primul raid aerian masiv al potențialului adversar. Elicoptere de atac? Rara avis. Ca să fiu elegant.

Dar – mai scrie triumfalist Digi 24 – “Țara noastră a urcat în clasament față de anul trecut și a ajuns pe locul 39, arată raportul anual Global Firepower.”

Pristanda să trăiască!

~