DOAR ATÂTA PUTEȚI?

Cum pe unde respir eu acum aerul curat al țării trec pe șoseaua, cu asfalt nou, turmele de oi, disciplinate, cu etichetele galbene țintite pe ureche – nu că ar fi într-o ureche ciobanii…- am privit pe micul ecran schimbul de opinii inițiat de un specialist în resuscitări religioase versus propriile spaime, cu trei concetățeni altfel stimabili, dar parcă toți cu partitura tipică odei închinate drobului de sare.

Moderatorul a solicitat unuia dintre invitați să compare armata României, cu aceea a Ungariei.

Prima afirmație care m-a surprins a fost că, pentru americani, militarii Budapestei nu contează, ceea ce ar fi frumos, dacă ar fi și adevărat.

Realitatea este că la Ministerul Apărării din Ungaria am văzut ofițeri americani în ținuta de campanie. După cum știu și detaliul că periodic vin de peste Ocean escadrile de avioane militare, de luptă, americane, parte, cam o treime, aterizând în Ungaria, parte, două treimi, în România.

Motivul oficial este antrenamentul în comun. Cel implicit este faptul că la Pentagon nu se dorește izbucnirea unor confruntări precum a fost și mai este cazul, în relația dificilă dintre Grecia și Turcia.

A doua afirmație a fost legată de dotarea armatei maghiare, comparativ cu cea a românilor.

Eu înțeleg apetitul unora pentru piața de armamente. Dar cum moderatorul se pricepe la domeniul militar precum purtătorul de cuvânt al Patriarhiei la problemele Arcticei, unde B.O.R. nu are vreun mitropolit, a uitat să întrebe de raportul de forțe real, nu cel abil ocolit de un invitat.

Conform datelor furnizate de ministerul armatei ungare, personalul activ al acesteia este de circa 28.000 de oameni, la care se adaugă 20.000 de rezerviști.

Din start, armata română a rulat deja, în anii ultimului deceniu și ceva, peste 40.000 de bărbați și femei în teatrele de operațiuni militare din spațiile ex-iugoslav, afgan și irakian.

Efectivul armatei României, cel real, este de circa 69.000 de profesioniști, la care se adaugă aproximativ 50.000 de rezerviști, din care în jur de 20.000 sunt apți de luptă în următoarele 24 de ore.

Raport de forțe? 3 la 1.

Povestea cu avioanele de luptă Gripen, din dotarea armatei maghiare și cu cele de tip F-16, pe care le are armata României nu trebuie minimalizată, dar nici omisă dotarea cu tehnică de luptă modernă disuasivă, extrem de eficace a apărării antiaeriene a țării noastre.

De ce nu este similar atacată verbal Slovacia, precum România?

Are un guvern ferm și o armă naturală eficace, cu un canal ce este ridicat la câțiva metri peste nivelul solului și care, dacă ar fi aruncat în aer ar rade cu un val de apă tot teritoriul până în Budapesta.

De ce nu este similar atacată verbal Serbia, precum România?

La Belgrad nu se uită realitatea dureroasă că primele camioane cu armament destinat ruperii Iugoslaviei au venit din Ungaria.

Iar cei 55.000 de militari sârbi ajung după o zi de luptă în Budapesta.

Vremea purtării mănușilor de catifea a trecut la valsul cu vivandierele din Budapesta.

Iar pe micul ecran sunt dezirabili cei ce știu puterea disuasivă a organismului militar românesc, altfel o să ne învățăm cu cântece popești la care tinerii de azi vor replica surâzând:

– Doar atâta puteți?!…

~