De ce Mentor?

De ce Mentor? Nu mi-a mai fost dat să întâlnesc un asemenea comunicator. Din priviri înţelegea probabilul deziderat al interlocutorului. Încuraja autoexpunerea acestuia, cu propriul discurs, în faţa unei audienţe pe care o îndemna să gândească liber. Să se exprime cu încredere în propria identitate. Să vină cu experienţa sa în susţinerea unei afirmaţii poate mai îndrăzneţe. Să caute în viitor soluţia cea mai bună pentru probarea calităţilor unice, de la cele intelectuale la acelea sportive. Să nu cadă în capcana lumilor abstracte. Ci să cuteze a vedea integrarea visurilor personale, în mediul concret al societăţii unde trăim.

Era greu de citit. Vorbea puţin. Asculta mult. Încuraja pe cei ce parcă înaintau pe o sârmă situată la mare altitudine. Mesajul său implicit era tonifiant. Asta poţi să faci! Asta chiar cunoşti! Mergi mai departe! Rara avis în ciudatul microunivers în care trăim.

DUMITRU IACOB

În fotografia ataşată acestor rânduri-gânduri, Mentorul şi un coleg de-al său – mintea brici numită Vasile Tran – au însoţit pe cursanţii celui mai ofensiv curs de comunicare modernă iniţiat la actuala Universitate Naţională de Apărare, în redacţia ziarului ADEVĂRUL, pe atunci condus de cunoscutul ziarist Dumitru Tinu. Un editorialist citit, în acele vremuri, de mulţi nedumeriţi ai unor timpuri imprevizibile.

CITIȚI MAI MULT AICI.

~