Un necesar duș rece…

În imaginea alăturată, militari polonezi din Grupul de Luptă al NATO – în jur de 1100 de militari aliați – dislocat în Letonia s-au antrenat cu cadeții letoni, săptămâna trecută.

POL.

Letonia are 14.700 de combatanți, dintre care 6.500 sunt profesioniști și 8000 fac parte din Garda Națională. 3000 de cetățeni constituie forța de rezervă. După aderarea la NATO, sistemul leton de apărare a trecut de la apărarea teritorială totală la apărarea colectivă. Per total, conform cifrelor de mai sus, 18.800 de militari asigură, teoretic, defensiva statului leton, membru al NATO. Adversarul cunoscut, Rusia, care a trecut Alianța Nord-Atlantică ca inamic oficial în doctrina militară, are de partea estică a graniței comune cu Letonia și Estonia, două divizii gata de luptă, cu timp diferit alocat ocupării celor două state, respectiv:

1. teritoriul leton, de 64.589 kilometri pătrați, cu o populație de peste 2.000.000 de locuitori, poate fi ocupat după o zi de luptă,

2. iar arealul eston, cu 45.227 kilometri pătrați, locuiți de 1.328.976 de cetățeni, după o desantare masivă, cu lichidarea rezistențelor în mai puțin de 12 ore.

Oricum, mai repede de 48 de ore nu poate interveni Forța de Reacție Rapidă a NATO, dar pot interveni, în mai puțin de o oră, în valuri ofensive, succesive, escadrilele de vânătoare și bombardament americane, care sunt dislocate în Germania.

Experiența luptei contra coronavirusului arată, totuși, că în primele zile, țările est-europene au fost lăsate să se descurce singure…

~