PILDA UNUI OFIȚER DIN PROMOȚIA INDEPENDENȚEI

PILDA

Conaționalul din imaginea alăturată a absolvit, ca și mine, în 1977, cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi “Nicolae Bălcescu”. Apoi a urmat o carieră militară până în 1984, când ne-am întâlnit în aceeași clasă, din Academia Militară, la București.

Impunător, sever în priviri și cu ținuta mereu impecabilă, sărbătoritul de azi a fost o pildă, pentru colegii lui, în ceea ce privește pregătirea temeinică a fiecărui moment de oratorie personală, la o oră sau alta, din programul academic săptămânal.

Nu i-au plăcut exagerările, improvizațiile, lucrurile făcute de mântuială.

A preferat mereu să privească din turnul său de fildeș mersul lumii, în preajma sa.

În schimb a fost extrem de corect cu cei ce probau capacitatea de a fi mai buni, pe paliere de afirmare cognitivă la care alții capotau, deoarece preferau simple reproduceri mecanice, a unor pagini parcurse în diagonală, cu o superficialitate blamabilă și azi.

A știut să îi aplaude pe campionii unor clipe și să se îmbujoreze atunci când el însuși era felicitat pentru altitudinea spirituală și calitatea documentarii, a extrapolării, probate în răspunsuri ample, apreciate și de cei de la catedră.

A absolvit Academia Militară când România mai avea puțin până la schimbarea regimului politic. Țara finanța o armată ce era numeric cea mai mare din zonă, cu nu puțini comandanți care înțelegeau timpul scurt rămas până la încheierea unei epoci încremenită într-un proiect opus viitorului geopolitic al Europei de Est.

Face parte din miile de rezerviști care și azi poartă cu mândrie – în memoria anilor lor activi în armata țării -, gradul de colonel.

Cel deloc obținut la apelul de seară, la mila unui ministru sau la aranjamente ce țin de angajamente masonice.

Roman Gheorghe a rămas un Bărbat Independent. Este un Român căruia și azi îi place să învețe de la semenii luminoși și să fie un Bunic, Tată și Soț retras în bunătatea familiei sale. Pentru înțelepciunea cu care și-a trăit până acum viața îi doresc LA MULȚI ANI FRUMOȘI, ALĂTURI DE CEI DRAGI!

~