FACT-CHECKING

Anul recent încheiat rămâne în memoria colectivă drept unul al unui bombardament informațional menit și să descurajeze încrederea în potențialul comunității cercetătorilor științifici, de pe mapamond, de a găsi un leac pentru pandemia generată de coronavirus. În 2021 vaccinările au început, dar războiul informațional continuă și generatorii negativismului subtil au obținut o victorie vizibilă, respectiv masiva reticență a cetățenilor care consideră că nu au suficiente informații credibile, pentru a se vaccina contra COVID-19.

Într-un asemenea context, tânărul geopolitician Răzvan Munteanu este unul dintre cei patru autori ai volumului FACT-CHECKING, un ghid practic la coagularea căruia au contribuit și Nicolae Țibrigan, Mihai Bârsan și Radu Cupcea, din cadrul Asociației Chamber of Excellence in International Affairs. După cum avertizează cei patru conaționali, ghidul vizează contracararea acțiunilor de dezinformare și monitorizarea formelor de război informațional, demarat în spațiul mediatic din România și Republica Moldova.

Răzvan Munteanu, Nicolae Țibrigan, Mihai Bârsan și Radu Cupcea și-au asumat un proiect vizând „depistarea, demascarea falsurilor informaționale și dezmințirea mesajelor mediatice, care denaturează adevărul despre evenimentele din Republica Moldova și România, încurajând atitudinile anti-occidentale și naționalist-populiste” în rândurile europenilor trăitori în stânga și în dreapta Prutului – râu intern al României interbelice.

Proiectul amintit este finanțat, în mare parte, de Departamentul de Stat al SUA, interesat în promovarea realismului geopolitic, la nord-vest de Marea Neagră.

Ghidul este necesar celor care doresc diferențierea informațiilor obiective de ceața mediatică generată de dezinformare și propagandă, de lobby, respectiv relațiile publice ale unor campanii de promovare a imaginilor unor state și de pychological operations / PSYOP/operațiuni psihologice, cum preciza dr. Răzvan Munteanu.

În mod paradoxal, lista cu cele mai utilizate tehnici și instrumente de propagare a dezinformării și a știrilor false se aplică, cu o exactitate matematică, și la presa mioritică, cea obișnuită, printre altele, să promoveze titluri false, nu doar pentru atragerea cititorilor naivi, ci și pentru derutarea constantă a opiniei publice, cu efecte vizibile pe termen mediu și lung.

De altfel, referirile conaționalului Răzvan Munteanu la teoriile conspiraționiste sunt savuroase, pildă fiind repetarea obsesivă de terți a concluziei, evident aiuritoare, care susține că „politica SUA ne îndreaptă cu pași repezi spre Al Treilea Război Mondial”, ultima sintagmă fiind chiar titlul unor cărți cu pretenții în arealul euro-atlantic.

CONTINUAREA AICI.

~