SEMINȚELE MÂNIEI

?”Excelența voastră, domnule prim-ministru,

Alexandru Nicolae mă numesc, sunt profesor la Universitatea din București și cercetător la Academia Română. Am un doctorat de la Universitatea din Cambridge și Universitatea din București și, între altele, am fost profesor la MIT pentru o perioadă. Am făcut acest mic istoric personal nu ca să mă laud, ci ca să înțelegeți de ce am fost extrem de entuziasmat când ați fost propus și ați devenit prim-ministru: cineva educat în America trebuie să gândească și să acționeze altfel, altfel decât politicianul mioritic care se trage direct din Partidul Comunist Român.

Selecția oamenilor din Guvern a fost prima dezamăgire, dar am sperat că sub o conducere înțeleaptă lucrurile vor merge. Între altele, mi se pare foarte ciudat că oameni extrem de bine pregătiți nu au loc, nici măcar ca tehnicieni, în poziții guvernamentale de decizie; deși eu nu sunt politician, înțeleg cum funcționează jocul politic de selecție a cadrelor – și totuși, parcă puțină competență în domeniu ar fi necesară…

Dar nu despre asta vă scriu acum, acum vă scriu strict despre criza profunda în desfășurare în țară. Nu știu dacă ați observat, dar lucrurile au cam scăpat de sub control. Și au scăpat de sub control fix din vina voastră, a Guvernului României. Scurt și la obiect, mi se pare inadmisibil că nu puteți:

(1) Să veniți cu un set de măsuri coerente pentru stoparea răspândirii virusului.
Sincer, îi înțeleg pe oamenii ăia care au protestat azi noapte: păi cum, tu Guvern, îmi reduci drastic programul de la magazine și programul de ieșit din casă atunci când
(a) bubuie toate cluburile de fițe din București, de seara până în zori și
(b) doar să ai orbul găinilor și să nu vezi cum stau oamenii ca sardinele în localurile din Centrul Vechi, de pe Decebal, Dacia, de oriunde vezi local deschis.
Eu încerc să îmi scot copilul de 2 ani zilnic la plimbare, după-amiaza; vă invit la o scurtă plimbare (nu vă țin mai mult de o jumătate de oră) ca să vedeții cu ochii dvs. cam cum arată orașul București.
Vă garantez că veți ajunge să fiți de acord cu mine că măsurile propuse de Guvern n-au nimic a face cu combaterea răspândirii virusului. Au, mai degrabă, a face cu enervarea oamenilor.

N-ar fi mai bine oare:
(a) ca magazinele să fie deschise cât mai mult ca să nu se aglomereze,
(b) să scoateți toate forțele de ordine (poliție, jandarmerie, poliție locală și chiar și armată) pe stradă, să patruleze și să închidă imediat orice instituție care nu respectă regulile sanitare; de exemplu, stau oamenii înghesuiți unul în altul în restaurant: l-ai închis pe loc; sunt mai mult de X persoane în magazin: l-ai închis pe loc. Și așa mai departe.
Eu înțeleg că urmați niște recomandări OMS, dar Guvernele rămân suverane și ar trebui să ia măsuri adaptate locului.
(Între altele, nu mai zic că tot dezmățul de care vorbesc mai sus este o palmă pe obrazul oamenilor obișnuiți. care respectă toate regulile, oricât de absurde: adică eu stau în casă vineri seara de la 8 când e lumină afară, nu-mi pot scoate copilul în parc, iar cluburile din Herăstrău duduie?! Chiar nu vede și nu aude nimeni? Zău așa, asta nu e o palmă, e chiar o flegmă!)

(2) Să comunicați.
Există comitete și comisii, există miniștri, secretari de stat și multe alte autorități de diverse niveluri. Însă nu există nicio persoană care să iasă la televizor, într-o conferință de presă mai lungă (nu într-un interviu luat pe genunchi în stradă) care să explice coerent și cu cuvinte simple ce se întâmplă.
Asumați-vă dvs. rolul acesta.
Luați medici și biologi și pregătiți un material coerent pe care apoi să-l citiți cu calm de pe prompter.
Ronald Reagan era actor, nu politician de meserie și uite ce bine reușea să vorbească cu poporul său.
(a) Explicați faptul că avem a face cu un virus foarte versatil; unii își pierd gustul și mirosul, alții mor (știu frați care au avut această soartă).
(b) Explicați faptul că vaccinarea ne poate ajuta să ne imunizăm cât mai mulți până la o formă de imunitate colectivă și să reintrăm într-o oarecare normalitate.
Dați exemple, arătați ce se întâmplă în Anglia și în Israel, care se pregătesc de relaxare reală; proiectați în timpul conferinței de presă 2 minute dintr-o știre de la BBC (cu subtitrări adăugate) care ne arată cum mortalitatea aproape a dispărut integral la categoriile de populație care s-au vaccinat.
(c) Explicați ce este cu vaccinurile, cum funcționează, ce efecte pot avea etc.
(d) Explicați faptul că distanțarea fizică este necesară, însă veniți cu un set de măsuri coerente de distanțare, nu cu ambrambureli de tipul nu mai ieșim din casă vinerea, sâmbăta, duminica după 8 seara. Și așa mai departe.

Dacă faceți toate acestea, vă veți putea permite apoi să-i catalogați pe o parte a celor care nu respectă regulile ca teroriști.

Momentan nu aveți acest drept.

Încrederea nu se câștigă cu o postare pe zi pe Facebook la RO-Vaccinare.
Vă mirați că Șoșoacă și falși profeți de tipul doctoriței Groșan câștigă teren și fac morți după morți?
Vor continua să o facă și sunteți direct responsabili, voi, Guvernul României, pentru că nu sunteți capabili să propuneți un set de măsuri coerente și să le comunicați cum trebuie. Și cel mai tare mi-e ciudă de faptul că există în țara noastră oameni de meserie care vă pot ajuta: doctorul Cherecheș a plecat (destul de scârbit din câte se pare); doctorului Vasi Rădulescu, care face educație medicală gratuit de atâta vreme, nu i-a cerut nimeni vreo părere.

Și lista poate continua.

În țara mea, de când mă știu, trăiesc într-un coșmar al lucrurilor făcute pe genunchi.

Pe genunchi se face totul de când mă știu, de la 16-17 ani, vârsta la care fiecare dintre noi dezvoltă o conștiință civică reală și înțelege lumea în care trăiește. Mi-am început scrisoarea spunând că sper că un om educat în America (alături de oamenii noi din politică) va schimba paradigma.
Și încă sper, dar viitorul mi se pare din ce în ce mai sumbru.”

~