Principiul unității de comandă

Cu ani în urmă, cel care era atunci șeful Statului Major al armatei – un fel de premier al organismului militar, ministrul fiind aidoma unui președinte – organiza joi, ședința săptămânală cu șefii structurilor subordonate și a celor cu statut aparte, cum era instituția presei militare, pe care atunci o conduceam.
La un moment dat, șeful Statului Major a anunțat o importantă decizie a sa, la care Inspectorul General al armatei, un fel de vicepremier, a replicat că nu a fost informat despre aceasta și că nu este de acord.
Pentru cei neobișnuiți cu mediul militar, șeful Statului Major primește rapoarte și informări, de la subordonați, nu invers.
Reacția a fost imediată. Cel ce vociferase a fost dat afară din ședință, iar a doua zi a fost trecut în rezervă, cu tot cu aroganța lui.
Cei care au asistat la această întâmplare i-au dat dreptate șefului Statului Major.
Principiul unității de comandă trebuie să funcționeze în instituțiile vitale ale statului.
Iar în privința deciziei de azi a premierului României, liderii USR și Plus trebuie să înțeleagă un lucru simplu.
România nu se conduce de la Ministerul Sănătății, ci de la Palatul Victoria, restul ține de gazele lacrimogene lansate pe micul ecran de negustorii de funcții, de fonduri și de posturi publice.
Șeful Statului Major, din momentul evocat era generalul Mihail Popescu, un conațional căruia niciodată nu i-au plăcut jumătățile de măsură și jocul la două capete.
Asta ca să se știe…

~