Dacă ne referim la cei care au mânuit o armă, pe timpul evoluţiei lor în armată, din circa 80.000 de militari în rezervă, 50.000 sunt în măsură să mai fie utili defensivei naţionale, în condiţiile în care, la nivelul anului 2021, Armata României are 70.000 de militari activi. Adică mai mult decât efectivele militare active ale Ungariei, Bulgariei şi Republicii Moldova, laolaltă…

Pe 18.04.2021, pe un areal electronic, un distins amiral, acum în rezervă, a afirmat, probabil într-un moment de amărăciune, că România este o ţară… ocupată. Sub acest enunţ au urmat o serie de constatări şi concluzii pesimiste, efecte ale unei percepţii evident negative a stării de acum a organismului militar naţional. Unde are sau nu dreptate?

Afirmaţiile conaţionalului care a deţinut comanda operaţională a grupării BLACKSEAFOR, în aprilie 2006 merită a fi comentate. Cel care a generat o serie de constatări dure este contraamiralul de flotilă (r.) dr. Romulus Hâldan, membru al Asociaţiei Clubului Amiralilor şi al Asociaţiei Absolvenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

El a participat la numeroase misiuni desfăşurate în cadrul NATO-PfP şi în cadrul exerciţiilor desfăşurate în comun de către forţele navale din Marea Neagră, în perioada 1994-2001, precum şi la o misiune de evaluare a forţelor române din cadrul SFOR şi KFOR, în Kosovo şi Bosnia – Herţegovina, în perioada iunie- iulie 2003.

Aşa cum am menţionat mai sus a deţinut comanda operaţională a grupării BLACKSEAFOR, în aprilie 2006. Deci este un fin cunoscător al comunităţii euro-atlantice, implicit al unor misiuni aliate derulate la Vest şi Est de România.

O reacţie dezirabilă, la nivelul conducerii actuale a organismului militar ar putea fi invitarea la un schimb de opinii, a distinsului amiral, fie de către ministrul apărării naţionale, fie de şeful Statului Major, prilej cu care rezervistul de azi ar putea fi informat, ca de la general la amiral, de mutaţii mai puţin cunoscute la nivelul structurii de acum a defensivei naţionale.

CITIȚI MAI MULT AICI.

~