Lumini și umbre…

🍀 Pe 3 februarie 2004, pe un blindat al batalionului românesc aflat atunci în Irak am luat un interviu, pentru emisiunea armatei de la televiziunea publică, celui ce era atunci locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, comandantul Scorpionilor Roșii.
Eu eram colonel și la modul onest atunci l-am admirat pentru stilul degajat, dar ferm, în care își comanda subordonații.
Am fost cu el și într-o misiune, când cu uimire am observat că a dat ordine de revenire în tabără, pentru că unul din vehiculele blindate se stricase și aplica principiul că nu lasă pe nimeni în urmă.
Când unii cu mințile fierbinți îl doreau decapitat, la figurat, din fruntea Statului Major al Armatei i-am luat dezinteresat apărarea afirmând, pe baza conexiunilor mele la Bruxelles, că o asemenea situație genera îngrijorări la sediul NATO.
Atunci când actualul prezident de la Cotroceni nu știa cum să scape de Ludovic Orban și cum să pună un alt premier am pledat public pentru ca Nicolae Ciucă să primească mandatul.
Și l-a primit – ca interimar – și pentru că mii de militari români, activi și în rezervă, au întrezărit speranța unei schimbări, prin trecerea de la haosul liberal, mai nou și userist, udemerist, la un climat de corectitudine publică.
Apoi am constatat că se întețesc atacurile la adresa militarilor în rezervă și rezervistul devenit ministrul Ciucă tace.
Adică în deșert și-a apărat militarii, dar ca ministru…
Abia ieri, la un post de televiziune, Nicolae Ciucă a anunțat că la militari nu se pune problema modificării pensiilor sau a creșterii vârstei de pensionare.
Probabil a venit cu întârziere aprobarea de la Cotroceni…
Lumini și umbre.
__________________

N.C.

Foto: Cătălin Ovreiu.
Cameraman: Dinu Marian.

~