­čĹÇ ACEASTA ESTE VALEA ULTIMEI REZISTEN╚ÜE ARMATE CONTRA TALIBANILOR

BBC: <<

Regiunea Panjshir – ├«n special Valea Panjshir – este renumit─â pentru c─â a luptat cu succes ├«mpotriva invaziilor, inclusiv din partea for╚Ťelor sovietice, ├«n timpul r─âzboiului sovieto-afgan din 1979 p├ón─â ├«n 1989 ╚Öi a talibanilor din anii 1990.

2

Acum, regiunea este ├«nc─â sub controlul NRF, care a fost fondat─â de Ahmad Massoud – fiul eroului de rezisten╚Ť─â afgan Ahmad Shah Massoud.

Ahmad Shah Massoud a fost un puternic comandant de gheril─â, care a condus rezisten╚Ťa ├«mpotriva URSS ╚Öi apoi a condus aripa militar─â a guvernului afgan ├«mpotriva mili╚Ťiilor rivale ├«n anii ’90.

Dup─â ce talibanii au c├ó╚Ötigat controlul, el a fost principalul comandant al opozi╚Ťiei ├«mpotriva guvern─ârii lor, p├ón─â la asasinarea sa din 2001.

Domnul Nazary a declarat pentru programul Today al BBC Radio 4 c─â Panjshir a avut un aflux recent de for╚Ťe locale de rezisten╚Ť─â din toat─â ╚Ťara, care s-au al─âturat lupt─âtorilor pe care deja i-au antrenat local.

El a spus c─â grupul are ÔÇ×mii de for╚Ťe preg─âtite pentru rezisten╚Ť─âÔÇŁ – de╚Öi BBC nu a verificat ├«n mod independent aceast─â afirma╚Ťie.

“Armata Ro╚Öie, cu puterea sa, nu a putut s─â ne ├«nving─â … Nu cred c─â nicio for╚Ť─â din Afganistan are puterea Armatei Ro╚Öii. ╚śi talibanii, de asemenea, acum 25 de ani … au ├«ncercat s─â ia valea ╚Öi au e╚Öuat, s-au confruntat cu o ├«nfr├óngere zdrobitoare “.>>

~