👀 ACEASTA ESTE VALEA ULTIMEI REZISTENȚE ARMATE CONTRA TALIBANILOR

BBC: <<

Regiunea Panjshir – în special Valea Panjshir – este renumită pentru că a luptat cu succes împotriva invaziilor, inclusiv din partea forțelor sovietice, în timpul războiului sovieto-afgan din 1979 până în 1989 și a talibanilor din anii 1990.

2

Acum, regiunea este încă sub controlul NRF, care a fost fondată de Ahmad Massoud – fiul eroului de rezistență afgan Ahmad Shah Massoud.

Ahmad Shah Massoud a fost un puternic comandant de gherilă, care a condus rezistența împotriva URSS și apoi a condus aripa militară a guvernului afgan împotriva milițiilor rivale în anii ’90.

După ce talibanii au câștigat controlul, el a fost principalul comandant al opoziției împotriva guvernării lor, până la asasinarea sa din 2001.

Domnul Nazary a declarat pentru programul Today al BBC Radio 4 că Panjshir a avut un aflux recent de forțe locale de rezistență din toată țara, care s-au alăturat luptătorilor pe care deja i-au antrenat local.

El a spus că grupul are „mii de forțe pregătite pentru rezistență” – deși BBC nu a verificat în mod independent această afirmație.

“Armata Roșie, cu puterea sa, nu a putut să ne învingă … Nu cred că nicio forță din Afganistan are puterea Armatei Roșii. Și talibanii, de asemenea, acum 25 de ani … au încercat să ia valea și au eșuat, s-au confruntat cu o înfrângere zdrobitoare “.>>

~