Războiul necâștigabil

Pe 7 octombrie 2021 afirmam, în NEWSWEEK ROMÂNIA:

<< Reacția Statelor Unite ale Americii va fi una pur diplomatică, opinia publică americană nedorind o confruntare militară directă cu Republica Populară Chineză. Pactul de securitate trilateral AUKUS - format de Australia, Marea Britanie și Statele Unite - va condamna ferm invazia, va alerta trupele din zonă și... cam atât.>>( CLICK AICI! )

Iată că acum, locotenent-colonelul Daniel L. Davis, ofițer în retragere, din armata SUA, a susținut în publicația INSIDER:

<< Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri și contondenți și să recunoaștem că poate veni un moment în care China să nu fie descurajată și să atace Taiwanul, indiferent cât de mare ar fi prețul pe care ar trebui să îl plătească. În cazul în care Beijingul alege această cale distructivă, este imperativ ca Statele Unite să nu agraveze o situație proastă, fiind atrași într-un război fără victorie cu China. Alegerea unui război din mândrie sau o afinitate de înțeles pentru idealurile democratice ne va afecta foarte mult armata, probabil că nu va împiedica capturarea Taiwanului și ne va lua decenii să ne recuperăm pierderile militare; în cel mai rău caz, lucrurile ar putea scăpa de sub control și ar putea duce la un schimb de lovituri nucleare. Pe scurt, avem tot de pierdut și nimic de câștigat din lupta cu China - dar mult de câștigat refuzând să fim atrași în războiul necâștigabil.>> (CLICK AICI)

~