25 Octombrie: Preşedintele, Şeful Apărării şi Ziua Armatei României

În buna tradiţie postbelică, anual, pe 25 Octombrie, la Carei se cinsteşte memoria celor căzuţi la datorie, pentru eliberarea ultimei brazde de pământ strămoşesc, în 1944.

Am participat, alături de şeful apărării din acea clipă – o voi preciza mai jos – la o asemenea ceremonie, organizată la Monumentul ostaşului român din Carei, acesta fiind opera sculptorului Vida Gheza şi a arhitectului Anton Dâmboianu, inaugurat în anul 1964.

Garda aliniată era impecabilă, generali importanţi din Bucureşti şi din Transilvania erau prezenţi, iar prin apropiere treceau cetăţeni izolaţi.

În schimb, la ferestrele blocurilor din apropiere erau multe fiinţe dornice să vadă ceremonialul la care urma să participe şi Preşedintele de atunci al României.

Acesta a venit la ora fixată, cu surâsu-i cunoscut.

A trecut în revistă garda de onoare şi a plecat fruntea în faţa chipului simbolic al eroului necunoscut.

Nu a avut nimic de reproşat organizatorilor militari.

Totuşi, cu o inteligenţă nativă aparte a observat inapetenţa localnicilor pentru ceremonial.

S-a îndreptat agale spre convoiul de maşini oficiale, împreună cu şeful apărării şi suita de oficiali militari prezenţi.

Eram în spatele său, când – spre surpriza şefului apărării, altfel calm şi atent la exigenţele Preşedintelui – i-a spus celui ce conducea practic armata ţării să rămână pe loc.

Pe loc fiind bordura lângă care aştepta maşina prezidenţială.

CONTINUAREA TEXTULUI ESTE AICI!

~