NOTA BENE: „Măsuri militare-tehnice adecvate” înseamnă amplasarea de noi arme nucleare rusești în zona baltică

🧐 ASSOCIATED PRESS: PUTIN NU MAI ARE RĂBDARE

<< MOSCOVA — Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că se va gândi la o serie de opțiuni, dacă Occidentul nu reușește să-și îndeplinească eforturile pentru garanții de securitate, care să împiedice extinderea NATO în Ucraina.

La începutul acestei luni, Moscova a prezentat proiecte de documente de securitate prin care cer ca NATO să refuze aderarea la Ucraina și a altor foste țări sovietice și să anuleze desfășurarea militară în Europa Centrală și de Est.

Putin a îndemnat Occidentul să acționeze rapid pentru a răspunde cererilor, avertizând că Moscova va trebui să ia „măsuri militare-tehnice adecvate”, dacă Occidentul își continuă cursul „agresiv” „în pragul casei noastre”.

Solicitat să precizeze care ar putea fi un astfel de răspuns al Moscovei, el a spus în comentariile difuzate duminică, de televiziunea de stat rusă, că „ar putea fi diverse”, adăugând, fără detalii, că „va depinde de ce propuneri mi le vor înainta experții noștri militari”.

SUA și aliații săi au refuzat să ofere Rusiei genul de garanție pe care și-o dorește Putin asupra Ucrainei, invocând principiul NATO conform căruia aderarea este deschisă oricărei țări eligibile.

Au fost de acord. cu toate acestea, ca să lanseze discuții de securitate cu Rusia luna viitoare, pentru a discuta preocupările acesteia.

Putin a spus că discuțiile cu SUA vor avea loc la Geneva.

În paralel, vor avea loc și negocieri între Rusia și NATO și sunt așteptate discuții mai ample sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

În declarațiile difuzate duminică, Putin a spus că Rusia a depus cererile în speranța unui răspuns constructiv din partea Occidentului.

„Nu am făcut-o doar pentru a vedea că este blocată… ci în scopul de a ajunge la un rezultat diplomatic negociat, care să fie stabilit în documente obligatorii din punct de vedere juridic”, a spus Putin.

El a reafirmat că aderarea la NATO pentru Ucraina sau desfășurarea armelor alianței constituie o linie roșie pentru Moscova, pe care nu ar permite Occidentului să o treacă.

„Nu avem unde să ne retragem”, a spus el, adăugând că NATO ar putea disloca rachete în Ucraina, care ar ar avea nevoie doar patru sau cinci minute, pentru a ajunge la Moscova. „Ne-au împins la o linie pe care nu o putem trece. Au dus-o până la punctul în care pur și simplu trebuie să le spunem; ‘Stop!'”

El și-a exprimat îngrijorarea că SUA și aliații săi ar putea încerca să prelungească discuțiile de securitate și să le folosească ca o acoperire, pentru a urmări o consolidare militară în apropierea Rusiei.

El a menționat că Rusia și-a publicat cererile de securitate, pentru a le face cunoscute publicului și pentru a crește presiunea asupra SUA și aliaților săi, pentru a negocia un acord de securitate.

„Avem un singur obiectiv – să ajungem la acorduri care să asigure securitatea Rusiei și a cetățenilor săi acum și într-o perspectivă pe termen lung”, a spus el.

Kremlinul și-a prezentat cererea de securitate pe fondul tensiunilor legate de acumularea de trupe rusești în apropierea Ucrainei, în ultimele săptămâni, care a alimentat temerile occidentale cu privire la o posibilă invazie.

Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Putin, într-un apel video, la începutul acestei luni, că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave”, dacă va ataca Ucraina.

Rusia a negat intenția de a lansa o invazie și, la rândul ei, a acuzat Ucraina că ar fi pus la cale planuri de a încerca să recupereze prin forță controlul asupra teritoriilor deținute de rebelii susținuți de Moscova. Ucraina a respins afirmația Kremlinului.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014 și la scurt timp după aceea și-a oferit sprijinul unei rebeliuni separatiste în estul Ucrainei. Pe parcursul a peste șapte ani, luptele au ucis peste 14.000 de oameni și au devastat centrul industrial al Ucrainei, cunoscut sub numele de Donbas. >>

NOTA BENE: „Măsuri militare-tehnice adecvate” înseamnă amplasarea de noi arme nucleare rusești în zona baltică.

~